Efecte secundare ale radioterapiei
Limitarea efectelor secundare prin iradierea cat mai tintita.

Efectele secundare sunt diferite in functie de zona anatomica care este tratata. De exemplu, exista efecte secundare mai importante daca se iradiaza o tumora in pelvis fata de situatia in care se iradiaza o tumora mamara.

In timpul radioterapiei, prin afectarea organelor si tesuturilor sanatoase aflate in vecinatatea tumorii, apar efecte nedorite. Acestea se mai numesc si secundare. Aparitia si intensitatea lor depind de doza totala si de zona iradiata. Unele organe sunt mai sensibile la iradiere fata de altele.

In cazul radioterapiei, sunt afectate doar tesuturile sanatoase aflate in zona tratata (numita volum tinta al radioterapiei). Spre deosebire de tratamentele care utilizeaza medicamente, cum este chimioterapia, care afecteaza intregul organism.

Efectele secundare se impart in acute si tardive.

Efectele acute apar in timpul radioterapiei si pot persista cateva saptamani dupa iradiere, apoi se amelioreaza si dispar. Exemple: inrosirea tegumentului, diareea, jena la inghitit (disfagia).

Efectele tardive apar mai tarziu, dupa terminarea iradierii si pot persista mult timp, luni sau ani, afectand calitatea vietii si necesitand tratamente specifice. Exemple: fibroza submentoniera, lipsa salivei (xerostomia).

IMPORTANT

Radioterapia este o metoda importanta in terapia multimodala a pacientilor cu cancer. Tehnicile moderne de radioterapie permit iradierea cu precizie a tumorii, cu protectia eficienta a organelor sanatoase din vecinatate.

Perfectionarea tehnologica, prin imbunataţirea echipamentelor de radioterapie si a celor imagistice asociate, urmareste adaptarea individuala a iradierii, pentru ameliorarea rezultatelor terapeutice si cresterea calitatii vietii pacientilor.

SPECIALISTI CALIFICATI

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

ABORDARE INTERDISCIPLINARA

TEHNOLOGIE PENTRU VIATA

Acceleratoarele liniare Elekta Infinity utilizate in Centrul de Radioterapie Medeuropa realizeaza tratamente de inalta calitate si precizie, respectand cele doua deziderate de baza ale tratamentului prin iradiere: doza cat mai mare in volumul tumoral cu o protectie maxima a tesuturilor sanatoase.

Prioritatea noastra este oferirea de servicii de radioterapie de cea mai buna calitate: neinvazive pentru pacientii nostri si la cel mai inalt nivel de siguranta. Echipamentul tehnic modern este un element vital. Am pornit la drum cu doua aparate Elekta Infinity ingemanate, care ne ofera certitudine si continuitate in furnizarea actului medical. Acestea ne permit sa transferam pacientii de pe un echipament pe altul fara a fi necesare ajustari in planul de tratament. 

"Misiunea noastra este sa mentinem si sa redam sanatatea pacientilor nostri."

Echipa MedEuropa