Radioterapie paliativa

Play Video
radioterapie constanta

Scopul paliativ nu urmareste vindecarea bolii, ci ameliorarea unor simptome, cum sunt durerea si dispneea. Obiectivul este imbunatatirea calitatii vietii pacientului cu cancer. Tratamentul este, in general, de scurta durata. 

Radioterapia paliativa trateaza probleme specifice cauzate de cancer, cum ar fi durerea si sangerarea

Reducerea dimensiunilor tumorale duce implicit la scaderea presiunii exercitate de tumora pe organele din vecinatate. Radioterapia paliativa este esentiala in stadiile avansate de boala. Pentru scopuri paliative, pacientul primeste doze mai mici comparativ cu cele administrate in tratamentul curativ. De obicei, el se desfasoara pe o perioada mai scurta de timp.

Situatiile cel mai des intalnite, in care radioterapia paliativa este eficienta, sunt:

  • metastazele osoase
  • metastazele cerebrale
  • compresiunea medulara (in care o tumora apasa pe maduva spinarii, producand fenomene neurologice)
  • compresiunea mediastinala (cand o tumora comprima structurile anatomice din mediastin)

De exemplu, radioterapia poate calma durerea adesea cauzata de determinarile secundare osoase. Iradierea metastazelor osoase usurează durerea si intareste structurile de sprijin, in tentativa de a preveni fracturile patologice. Metastazele cerebrale sunt deseori iradiate pentru diminuarea simptomelor si prevenirea altor complicatii neurologice.

Radioterapia paliativa poate fi, de asemenea, utilizata pentru tratamentul hemoragiilor semnificative, al durerii viscerale refractare si al obstrucției organelor vitale.

Call Now Button