Efecte secundare ale radioterapiei

recomandare pentru radioterapie

Efectele secundare sunt diferite in functie de zona anatomica care este tratata. De exemplu, exista efecte secundare mai importante daca se iradiaza o tumora in pelvis fata de situatia in care se iradiaza o tumora mamara.

In timpul radioterapiei, prin afectarea organelor si tesuturilor sanatoase aflate in vecinatatea tumorii, apar efecte nedorite. Acestea se mai numesc si secundare. Aparitia si intensitatea lor depind de doza totala si de zona iradiata. Unele organe sunt mai sensibile la iradiere fata de altele.

In cazul radioterapiei, sunt afectate doar tesuturile sanatoase aflate in zona tratata (numita volum tinta al radioterapiei). Spre deosebire de tratamentele care utilizeaza medicamente, cum este chimioterapia, care afecteaza intregul organism.

Efectele secundare, acute si tardive

Efectele acute apar in timpul radioterapiei si pot persista cateva saptamani dupa iradiere, apoi se amelioreaza si dispar. Exemple: inrosirea tegumentului, diareea, jena la inghitit (disfagia).

Efectele tardive apar mai tarziu, dupa terminarea iradierii si pot persista mult timp, luni sau ani, afectand calitatea vietii si necesitand tratamente specifice. Exemple: fibroza submentoniera, lipsa salivei (xerostomia).

IMPORTANT

Radioterapia este o metoda importanta in terapia multimodala a pacientilor cu cancer. Tehnicile moderne de radioterapie permit iradierea cu precizie a tumorii, cu protectia eficienta a organelor sanatoase din vecinatate.

Perfectionarea tehnologica, prin imbunataţirea echipamentelor de radioterapie si a celor imagistice asociate, urmareste adaptarea individuala a iradierii, pentru ameliorarea rezultatelor terapeutice si cresterea calitatii vietii pacientilor. Detalii, aici

TEHNOLOGIE PENTRU VIATA

Acceleratoarele liniare Elekta Infinity si Versa HD utilizate in centrele MedEuropa realizeaza tratamente de inalta calitate si precizie, respectand cele doua deziderate de baza ale tratamentului prin iradiere: doza cat mai mare in volumul tumoral cu o protectie maxima a tesuturilor sanatoase.

tratament radioterapie brasov
Call Now Button