Ce este radioterapia

tratament radioterapie brasov

Radioterapia este o metoda de tratament care utilizeaza radiatiile ionizante in terapia tumorilor maligne. Asemanator chirurgiei, radioterapia este un tratament locoregional (se trateaza tumora si ganglionii limfatici din vecinatatea acesteia), scopul ei fiind de a evita aparitia recidivelor bolii (cresterea controlului local al bolii canceroase).

Cancerul este una dintre principalele probleme de sanatate din Romania si din lume. Tratamentul oncologic este complex, include terapii multiple si o colaborare stransa intre membrii unei echipe medicale multidisciplinare. Exista trei metode principale de tratament al cancerului: chirurgia (operatia, interventia chirurgicala), radioterapia (tratamentul cu radiatii ionizante, denumite in limbajul nemedical – raze) si tratamentul medicamentos (chimioterapia sau terapia citostatica, terapia cu agenti tintiti, hormonoterapia etc.). In majoritatea cazurilor, este folosita o combinatie intre aceste tratamente, dar ele se pot folosi si singure (tratament exclusiv).

Tehnici moderne de radioterapie

Radioterapia a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cat mai eficient scopul propus: administrarea cat mai precisa a unei doze de iradiere in volumul tinta (tumora), cu limitarea relativa a iradierii tesuturilor sanatoase din jur.

In principiu, cu cat doza de iradiere administrata va fi mai mare, tumora va raspunde mai mult. Cresc astfel sansele de a o distruge in totalitate si de a evita aparitia recidivei. Cresterea dozei de iradiere nu se poate face peste un anumit nivel, doza de iradiere fiind limitata de structurile sanatoase din vecinatatea volumului iradiatImbunatatirea tehnologica are in vedere cresterea eficientei radioterapiei prin administrarea cat mai exacta si mai adaptata pacientului a dozei terapeutice, cu protejarea organelor sanatoase.

  1. Radioterapia externa (teleterapia): metoda de radioterapie in care sursa de iradiere se afla la distanta de pacient. Este metoda cea mai frecvent folosita.
  2. Brahiterapia (curieterapia/iradierea interna): metoda de radioterapie in care sursa de iradiere se află in contact, in vecinatatea sau in interiorul tumorii. Se poate combina cu radioterapia externa sau se foloseste ca unica metoda de iradiere.
  3. Radioterapia metabolica: se face folosind izotopi radioactivi introdusi in interiorul organismului pacientului, care vor ajunge sa fie „preluati“ de celulele canceroase, distrugandu-le prin afectarea structurilor celulare vitale.

Aceasta s-a realizat prin:

  • imbunatatirea echipamentelor (aparatelor). In prezent, acestea utilizeaza fascicule de diferite tipuri: fotoni, electroni, protoni etc., si sunt dotate cu colimatoare multilamelare pentru adaptarea formei fasciculului la forma volumului tumoral tratat.
  • asocierea de echipamente imagistice pentru plan de tratament si verificare. Se folosesc in principal aparate CT (computer tomograf), RM (rezonanta magnetica) sau PET/CT (tomografia cu emisie de pozitroni). In acest mod, pot fi vizualizate relatiile de vecinatate dintre tumora si organele sanatoase.
  • imbunatatirea hardware si software. A dus la scaderea timpului necesar planificarii tratamentului si la folosirea unor algoritme de calcul din ce in ce mai sofisticate si mai sigure.
  • aparitia si perfectionarea aparatelor care folosesc alte tipuri de fascicule, exceptandu-le pe cele de fotoni.

Modernizarea tehnologica in radioterapie imbunatateste rezultatele clinice deoarece:

  • exista o adaptare individuala a iradierii
  • creste sansele de vindecare – doze mai mari si mai precis administrate
  • se imbunatateste calitatea vietii pacientului prin evitarea iradierii cu doze mari a organelor sanatoase
radioterapie meningiom

Centrele de Radioterapie MedEuropa dispun de  acceleratoare liniare Elekta Infinity si Versa HD, de un computere tomograf Siemens Somatom Definition AS si de echipamentele de dozimetrie PTW utilizate pentru calibrarea si verificarea periodica a calitatii iradierii.

Centrul medical dispune de un salon destinat internarilor in spitalizare de zi, necesar tratamentelor suportive si monitorizarii afectiunilor oncologice, precum si de cabinete pentru consultatii de specialitate.

In comparatie cu alte acceleratoare, care permit doar tehnici 3D conformational cu distributie omogena a dozei, cu indicatii limitate, folosite mai ales in radioterapia paliativa, Elekta Infinity, echipat cu colimatorul Agility, face posibilă radioterapia ghidata imagistic, utilizand cele mai moderne tehnici de iradiere IMRT/VMAT. Acest tip de radioterapie foloseste o distributie neomogena a dozei, reduce timpul de tratament, asigura precizie sporita si reduce toxicitatea prin corectarea eventualelor modificari aparute la nivelul tumorii sau la nivelul organelor la risc. Aceste tehnici sunt utilizate pentru iradierea tumorilor din sfera ORL, torace, pelvis, craniu, unde tumora este aproape de un organ la risc foarte sensibil. Elekta Volume View – metoda imagistica integrata in sistemele Elekta Infinity – permite verificarea pozitiei volumului tumoral tesuturilor sanatoase din vecinatatea volumului tumoral inainte de fiecare sedinta de radioterapie. In acest mod se pot confirma rapid dimensiunea, forma si pozitia tumorii si a tesuturilor sanatoase in raport cu planul de tratament.

Echipamentele utilizeaza tehnica de tratament IMRT-VMAT, una dintre cele mai noi si performante modalitati de radioterapie.

VMAT realizat printr-un singur arc de tratament sau mai multe arcuri asigura o distributie eficienta a dozei de iradiere.

Tratament rapid si precis fara a compromite acoperirea volumului tumoral si fara a creste riscul de toxicitate pentru tesuturile sanatoase;

Control in timp real al dozei de iradiere aplicate volumului.

Timpul scurt de tratament imbunatateste confortul pacientului si reduce erorile intraterapeutice – viteza de tratament este un element esential pentru precizia radioterapiei.

Elekta Volume View – metoda imagistica integrate in sistemele Elekta Infinity permit verificarea pozitiei volumului tumoral si a organelor la risc (tesuturile sanatoase din vecinatatea volumului tumoral) inainte de fiecare sedinta de radioterapie. In acest mod se poate confirma rapid dimensiunea, forma si pozitia tumorii si a tesuturilor sanatoase in raport cu planul de tratament.

Elekta Infinity echipat cu Agility face posibila radioterapia ghidata imagistic (IGRT) pentru marea majoritate a pacientilor. Acest tip de radioterapie reduce timpul de tratament, asigura precizie sporita si reduce toxicitatea prin corectarea eventualelor modificari aparute la nivelul tumorii sau la nivelul organelor la risc.

Abordarea multidisciplinara

Prima etapa este reprezentata de consultatia medicala. In cadrul acesteia, medicul radioterapeut efectueaza examinarea clinica si se asigura ca are toate informatiile despre pacient:

  • rezultat histopatologic postoperator sau biopsia
  • analize de sange recente
  • evaluari imagistice – CT, RMN, PET-CT, ecografii
  • documentele medicale redactate de medicul chirurg, oncolog, hematolog etc.

In baza evaluarii clinice si a documentelor medicale, medicul curant va redacta Scrisoarea Medicala ce va fi prezentata Comisiei Oncologice (echipa multidisciplinara), specialistii Medeuropa urmand sa decida protocolul radioterapeutic respectand ghidurile internationale de conduita terapeutica (RTOG, NCCN, ESMO, NCI).
Decizia si protocolul terapeutic va vor fi prezentate si vi se vor explica detaliile strategiei aplicarii tratamentului.

Echipa medicala multidisciplinara este formata din medicii implicati in rezolvarea unui caz oncologic. Ea cuprinde, obligatoriu: oncolog medical, chirurg oncolog specializat in diferite localizari ale cancerului, radioterapeut, anatomo-patolog, psiholog. Lor li se adauga alti specialisti, in functie de particularitatile cazului. Un pacient oncologic are sanse de vindecare, de ameliorare ori de crestere a calitatii vietii doar in cadrul stiintific al unui plan de tratament conceput de personalul medical dedicat acestui tip de patologie, pe baza ghidurilor nationale si internationale de practica medicala.

Echipa medicala care se ocupa de tratamentul pacientului alege, in functie de tipul de cancer, stadiul bolii, starea generala a bolnavului, posibilitatile tehnice disponibile in clinica, cea mai buna tehnica de iradiere pentru cazul respectiv, care sa asigure indeplinirea scopului propus, curativ sau paliativ.

In majoritatea situatiilor, o tumora poate fi tratata, cu rezultate similare, folosind tehnici diferite (de exemplu: poate fi tratata atat cu radioterapie conformationala, cat si cu IMRT, VMAT). Alegerea tehnicii, daca exista mai multe metode de tratament disponibile, va fi facuta de catre medicul radioterapeut conform ghidurilor si protocoalelor internationale.

Odata stabilita indicatia de radioterapie, pacientul va fi programat pentru tratament. Tumorile au diferite localizari si forme, se extind in regiunea in care apar si invadează alte tesuturi si organe.

Radioterapeutul trebuie sa stie care este extensia tumorii pentru a putea stabili cu exactitate modalitatea tehnica de administrare a tratamentului. Aceste cerinte de calitate a radioterapiei au fost indeplinite odata cu includerea modalitatilor imagistice moderne (CT, RMN, PET) in practica de radioterapie. Imaginile folosite in planificarea iradierii (de obicei, computer tomografice) identifica forma, marimea si gradul de extensie a cancerului, dar permit si vizualizarea organelor sanatoase din jurul tumorii.

Echipamentul computer tomograf (CT), cel mai folosit in practica de radioterapie, este o combinatie intre un aparat ce foloseşte raze X intr-o modalitate rotationala si un computer care prelucreaza datele radiologice obtinute.

Ofera medicului radioterapeut imagini seriate ale zonei care trebuie tratata.

Aceste imagini, obtinute prin scanarea pacientului asezat pe masa aparatului, sunt imagini digitale in care se observa cu acuratele structurile corpului pacientului (oase, muşchi, organe interne, vase de sange) sau tesuturi anormale (cum sunt tumorile canceroase).

Pe baza acestor imagini, medicul radioterapeut si fizicianul medical vor planifica un tratament adaptat fiecarui pacient, deoarece vor vizualiza cu precizie zona tumorala si organele care trebuie protejate.

Call Now Button