Radioterapie in cancerele ORL: posibile efecte secundare si gestionarea lor

Cancerele sferei ORL sunt o localizare foarte aparte, cu efecte adverse despre care trebuie discutat in detaliu cu pacientul. Aceste posibile efecte trebuie cunoscute, intelese si agreate, fapt care permite o depasire mai usoara a lor. Despre efectele secundare ale radioterapiei in cancerele ORL discutam in acest articol.

Colaborarea dintre pacient si medic, modul in care pacientul capata incredere si spune tot ceea ce i se intampla este foarte importanta. Este o zona sensibila. Tratamentul este de durata, indiferent ce localizare in sfera ORL avem. Fiind zona cu glande salivare, zona unde avem papile gustative, este o zona de mucoasa, iar efectele adverse pot fi neplacute.

Mai exact, apare o modificare a gustului, accentuata de asocierea cu chimioterapia. Apare o modificare a calitatii salivei. Din acest motiv, trebuie sa gasim posibilitatea sa avem o alimentatie care sa ajute practic pacientul sa-si aduca un aport nutritiv si sa nu jeneze cavitatea orala, care este in suferinta. Pentru aceasta, folosim diverse metode.

Efectele secundare ale radioterapiei in cancerele ORL, posibile solutii

Exemplul cel mai la indemana, necostisitor si util, dar care ajuta foarte mult, este clatirea gurii cu solutie din apa cu bicarbonat. Punem bicarbonat de sodiu intr-un pahar de apa si clatim gura de mai multe ori pe zi, pentru a mentine un echilibru la nivelul florei. In plus, este indicata folosirea periutei de dinti cu peri moi. Trebuie sa avem grija de dantura si putem folosi pasta de dinti cu fluor, de exemplu, pentru a ne asigura ca nu avem si vreo suprainfectie dentara.

Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie
efecte adverse radioterapie orl

Nu este indicat consumul de alimente acide pentru ca ar putea sa provoace dureri foarte mari. Nu sunt recomandate alimente foarte dulci. Mierea de albine este un aliment care are o multime de proprietati dar, in timpul radioterapiei, la nivelul regiunii sferei ORL – cavitate orala, va produce dureri, va produce senzatii neplacute, va fi simtita ca amara, din cauza modificarilor pe care le sufera papilele gustative.

Efectele secundare ale radioterapiei in cancerele ORL – cum le gestionam

Pacientul va trebui sa invete sa consume multe lichide, putin si des. Multa apa, putin si des. De ce? Pentru ca ne ajuta pentru calitatea salivei, ajuta pentru a nu permite suprainfectare la nivelul gurii. Practic, nu lasa bacteriile sa creasca.

radioterapie cancer pulmonar

Exercitiul muscular este foarte important. Toata musculatura trebuie pusa la treaba cand vorbim de sfera ORL. Activitatea fizica este importanta. De fapt, indiferent ce tratament facem – si asta se va reflecta si asupra sferei ORL – trebuie sa zambim, trebuie sa vorbim, sa inghitim, sa incercam sa mestecam. Chiar si atunci cand au tub de alimentatie de suport, tot trebuie sa incerce sa faca ceva incat in permanenta sa folosim muschii fetei pentru a nu avea efecte tardive, sa ne fie mai greu, ulterior sa aparem cu fibroza.

Centrul MedEuropa Bucuresti este situat in Sos. Dobroesti, nr. 20A, este accesibil atat cu transport public, cat si privat. Programarile pot fi facute la telefon 021 9971.

Alte articole

Call Now Button