Simulare computer tomograf

simulare computer tomograf radioterapie

Echipa care se va ocupa de pacient este formata din medic radioterapeut, fizician medical, asistent/tehnician de radioterapie.

In aceasta etapa, se vor obtine imagini computer tomografice ale zonei care urmeaza a fi tratata, imagini care vor fi ulterior transferate in sistemul de plan de tratament pentru planificarea iradierii.

Se foloseste, in cele mai multe cazuri, un computer tomograf similar celui folosit in diagnostic.

0 +
Ani de MedEuropa
0 K
Servicii Medicale
0 +
Angajati

Pentru echipamentele moderne capacitatea “multislice” este un avantaj:

  • scade timpul de achizitie a imaginilor (pacientul sta cat mai putin pe masa tomografului);
  • reduce artefactele date de miscarile pacientului, inclusiv miscarile respiratorii;
  • permite obtinerea de sectiuni cat mai subtiri, ceea ce va asigura o prelucrare superioara in cadrul pregatirii planului de tratament computerizat.

 

Pacientul va sta culcat pe masa aparatului, va fi pozitionat conform protocolului de iradiere pentru tipul de cancer tratat.

Aceasta pozitie este identica cu cea pe care pacientul o va avea in timpul radioterapiei, pe masa acceleratorului liniar.

Pentru a usura pastrarea pozitiei sunt folosite anumite sisteme de imobilizare moderne, combinatii de dispozitive (fixe sau deformabile, adaptabile fiecarui pacient) ce permit fixarea capului, a bratelor, a picioarelor.

Exista masti din materiale plastice speciale pentru fixarea capului, planuri inclinate pe care pacientul sta culcat, saltele speciale care iau forma corpului pacientului etc. Acestea se folosesc în functie de zona iradiata.

Stabilirea modului personalizat in care se va realiza pozitionarea pacientului pe masa de tratament va permite reproducerea ei zilnica pe intreaga perioada a iradierii, crescand siguranta administrarii terapiei.

Pe tegumentul pacientului se vor marca anumite repere prin tatuarea unor puncte. Este important ca pacientul sa pastreze vizibile aceste semne pe toata durata tratamentului (se va evita spalarea zonei in primele 24 ore dupa tatuare)

Call Now Button