Simulare computer tomograf (CT)
Imagini computer tomografice ale zonei care urmeaza a fi tratata.

Echipa care se va ocupa de pacient este formata din medic radioterapeut, fizician medical, asistent/ tehnician de radioterapie.

In aceasta etapa, se vor obtine imagini computer tomografice ale zonei care urmeaza a fi tratata, imagini care vor fi ulterior transferate in sistemul de plan de tratament pentru planificarea iradierii.

Se foloseste, in cele mai multe cazuri, un computer tomograf similar celui folosit in diagnostic.

Pentru echipamentele moderne capacitatea “multislice” este un avantaj:

  • scade timpul de achizitie a imaginilor (pacientul sta cat mai putin pe masa tomografului);
  • reduce artefactele date de miscarile pacientului, inclusiv miscarile respiratorii;
    permite obtinerea de sectiuni cat mai subtiri, ceea ce va asigura o prelucrare superioara in cadrul pregatirii planului de tratament computerizat.

Pacientul va sta culcat pe masa aparatului, va fi pozitionat conform protocolului de iradiere pentru tipul de cancer tratat.

Aceasta pozitie este identica cu cea pe care pacientul o va avea in timpul radioterapiei, pe masa acceleratorului liniar.

Pentru a usura pastrarea pozitiei sunt folosite anumite sisteme de imobilizare moderne, combinatii de dispozitive (fixe sau deformabile, adaptabile fiecarui pacient) ce permit fixarea capului, a bratelor, a picioarelor.

Exista masti din materiale plastice speciale pentru fixarea capului, planuri inclinate pe care pacientul sta culcat, saltele speciale care iau forma corpului pacientului etc. Acestea se folosesc în functie de zona iradiata.

Stabilirea modului personalizat in care se va realiza pozitionarea pacientului pe masa de tratament va permite reproducerea ei zilnica pe intreaga perioada a iradierii, crescand siguranta administrarii terapiei.

Pe tegumentul pacientului se vor marca anumite repere prin tatuarea unor puncte. Este important ca pacientul sa pastreze vizibile aceste semne pe toata durata tratamentului (se va evita spalarea zonei in primele 24 ore dupa tatuare)

SPECIALISTI CALIFICATI

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

ABORDARE INTERDISCIPLINARA

TEHNOLOGIE PENTRU VIATA

Acceleratoarele liniare Elekta Infinity utilizate in Centrul de Radioterapie Medeuropa realizeaza tratamente de inalta calitate si precizie, respectand cele doua deziderate de baza ale tratamentului prin iradiere: doza cat mai mare in volumul tumoral cu o protectie maxima a tesuturilor sanatoase.

Prioritatea noastra este oferirea de servicii de radioterapie de cea mai buna calitate: neinvazive pentru pacientii nostri si la cel mai inalt nivel de siguranta. Echipamentul tehnic modern este un element vital. Am pornit la drum cu doua aparate Elekta Infinity ingemanate, care ne ofera certitudine si continuitate in furnizarea actului medical. Acestea ne permit sa transferam pacientii de pe un echipament pe altul fara a fi necesare ajustari in planul de tratament. 

"Misiunea noastra este sa mentinem si sa redam sanatatea pacientilor nostri."

Echipa MedEuropa