Abordare multidisciplinara in radioterapie

Un concept esential in tratamentul bolnavilor de cancer este cel de abordare multidisciplinara in radioterapie. Aceasta abordare presupune existenta unei echipe multidisciplinare, echipa formata din toti specialistii necesari pentru gestionarea cazului.

Echipa de specialisti – abordare multidisciplinara in radioterapie

Orice nou pacient care ajunge in clinica MedEuropa este preluat de o echipa multidisciplinara care formeaza comisia oncologica. Specialistii din aceasta comisie vor stabili planul de tratament care se potriveste fiecarui pacient in parte si vor avea grija sa implementeze aceasta abordare multidisciplinara in radioterapie.

Echipa multidisciplinara, fie ea formata din persoane care nu activeaza in aceeasi unitate medicala, este formata din: medic oncolog, chirurg oncolog, radioterapeut, anatomo-patolog, psiholog si alti specialisti, in functie de particularitatile cazului. Rolul acestei echipe este de a stabili un plan de tratament personalizat si de a urmari evolutia pacientului. Tratamentul in clinica MedEuropa este conceput pe baza ghidurilor nationale si internationale de practica medicala in radioterapie.

sursa: MedEuropa Constanta

Primul pas – consultatia

Pacientul care ajunge pentru prima data in clinica va trece printr-o consultatie initiala. Astfel, medicul radioterapeut se asigura ca are toate informatiile necesare pentru a putea merge mai departe.

Dosarul medical al pacientului trebuie sa contina:

  • acte care sa certifice diagnosticul de tumora maligna, respectiv rezultat histopatologic
  • analize de sange
  • evaluari imagistice (CT, RMN, PET-CT)
  • ecografii sau alte documente medicale eliberate de medicii curanti
    Medicul analizeaza documentele si redacteaza o scrisoare medicala care va fi prezentata comisiei oncologice.
sursa: MedEuropa Constanta

Tipul de tratament potrivit

Tratamentul in cazul unui pacient cu cancer este complex de fiecare data, iar cea mai buna metoda este aleasa in functie de stadiul bolii.

Cele trei metode principale folosite sunt chirurgia oncologica, chimioterapia si radioterapia. In cele mai multe cazuri, pacientul trece prin toate aceste tipuri de terapie sau printr-o combinatie intre cel putin doua. Totusi, exista si cazuri in care o singura metoda este suficienta. La MedEuropa, se face radioterapie de ultima generatie atat cu intentie paliativa, cat si cu scop curativ. Conceptul de radioterapie de calitate presupune utilizarea celor mai noi tehnologii de iradiere, respectiv 3D, VMAT/IMRT, stereotaxie si radiochirurgie.

In cadrul clinicii se folosesc acceleratoare liniare Elekta Infinity, care realizeaza tratamente de inalta calitate si precizie. Scopul este de a iradia cat mai mult volumul tumoral, protejand in acelasi timp tesuturile sanatoase din jur.

Alte articole

Call Now Button