Efecte secundare ale radioterapiei in zona abdomenului

In zona abdomenului, radioterapia nu este o indicatie frecventa. Ocazional, este implicata in tratamentul tumorilor de ficat. Nu este neaparat ceea ce tratam in mod obisnuit. Exceptional, suntem implicati si in tratamentul tumorilor de rinichi. Exceptional, vorbim de determinari secundare sau de adenopatii.

Efecte secundare ale radioterapiei in zona abdomenului

Pentru tumorile gastrice, radioterapia poate interveni. La fel si in tratamentul tumorilor pancreatice si, mai ales, pentru tumorile de rect.

Colonul nu este preferatul nostru, nu ne iubeste asa de mult, iubeste mai mult chimioterapia, si atunci il lasam colegilor nostri, dar noi asta tratam. Restul tine mai mult de partea de pelvis unde, de asemenea, in functie de sex, avem ori uter, col uterin si vagin ce putem trata si ne intereseaza ca efecte adverse evident, iar – in cazul in care vorbim de un domn – vorbim de prostata, si – pentru ambele sexe – de vezica urinara, ceea ce am mai putea trata. Evident, mai sunt si alte organe, dar incerc sa le centralizez pe cele mai frecvente.

Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie

Cresterea tranzitului, printre efectele secundare ale radioterapiei in zona abdomenului

In sfera abdomenului si a pelvisului, pot fi efecte adverse date in principal de faptul ca radioterapia favorizeaza cresterea tranzitului, ceea ce poate determina intreruperea tratamentului.

efecte secundare ale radioterapiei in zona abdomenului

In situatia in care avem multe scaune diareice, in care avem crampe, va trebui sa intrerupem tratamentul si sa urmam tratament simptomatic sa ne revenim. Ea favorizeaza – dupa cum am zis – accelerarea tranzitului, dar nu prin faptul ca ar crea vreo perforatie sau o ocluzie direct.

Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie

Toate acestea nu apar din cauza radioterapiei in mod direct, ci din cauza conditiilor favorizante date de tumora. Acestea se discuta intotdeauna cu fiecare caz in parte.

Centrul MedEuropa Bucuresti este situat in Sos. Dobroesti, nr. 20A, este accesibil atat cu transport public, cat si privat. Programarile pot fi facute la telefon 021 9971.

Alte articole

Call Now Button