Prevenirea aparitiei cancerului, in functie de varsta

Se observa o crestere a anumitor tipuri de cancer chiar si la pacientii tineri, care nu dezvoltau pana acum aceste afectiuni. In urma cu 10-20 de ani, nu existau anumite forme de cancer sau incidenta lor era mult mai mica la pacientii tineri. Importanta programelor de screening este esentiala. Ce trebuie sa faci pentru prevenirea aparitiei cancerului, in functie de varsta si sex, discutam in acest articol.

Prevenirea aparitiei cancerului: investigatii pentru femei

In cazul femeilor, exista cateva lucruri pe care le pot face inca din tinerete. Discutam o recomandare ca, dupa 18 ani, femeile sa faca o autopalpare a sanilor. Aceasta trebuie facuta lunar, incepand cu a patra, a cincea zi a ciclului menstrual, pentru a identifica din timp orice tip de modificare.

Dupa 21 de ani, o data pe an, este indicat ca femeile sa faca testul Babes Papanicolau, care este un test neinvaziv, dar si testare si vaccinare anti-HPV. In Australia, in urma introducerii obligativitatii vaccinarii anti-HPV, in urma cu 10-15 ani, cancerul de col uterin tinde, in prezent, spre eradicare.

Vaccinarea anti-HPV este indicata si baietilor. Vaccinarea anti-HPV se poate face si la varste mai inaintate, daca exista aceste tulpini detectate la testarea HPV. Vaccinul anti-HPV ajuta organismul sa lupte cu aceste tipuri care pot declansa aparitia cancerului de col uterin.

Consultul ginecologic este bine sa includa si ecografia mamara si mamografia, care sunt complementare. In trecut, mamografia se recomanda dupa 50 de ani. In prezent, ghidurile americane de oncologie recomanda efectuarea mamografiei intre 40 si 50 de ani. Se poate face si mai devreme, in functie de istoricul familial pe care il are o femeie (cancer de san, ovarian). Prin programul ASSMB, femeile din Bucuresti care dezvolta cancer mamar cu anumite caracteristici pot face testare gratuita pentru depistarea genei BRCA.

RMN mamar este cea mai performanta investigatie, in anumite ipostaze. In caz de biopsie, este bine de stiut ca NU raspandeste leziunea tumorala maligna! Este un mit, fara nicio baza reala.     

Prevenirea aparitiei cancerului: investigatii pentru barbati

In cazul barbatilor tineri, in lipsa unor antecedente familiale sau personale, nu exista recomandari pentru screeening. In cazul in care medicul observa un cancer cu probabilitate mare sau mutatii genetice cu probabilitate de transmitere, pacientul este informat, iar copiii ar trebui urmariti, la randul lor, daca prezinta acest risc.

prevenire cancer barbati

Dupa 50 de ani, la barbati este indicat un control urologic, de recoltare a PSA-ului. In cele mai multe cazuri de aparitie a cancerului de prostata, PSA-ul este fidel. Exista o buna corelatie intre nivelul acestei analize si aparitia acestui tip de cancer.

Indicat este si tuseul recta, in cazul barbatilor de peste 50 de ani, in cadrul investigatiilor din sfera urologiei.

In cazul barbatilor, o incidenta mai mare o are cancerul colorectal, comparativ cu femeile. Acest tip de cancer se depisteaza de catre medicul gastroenterolog. Dupa implinirea varstei de 50 de ani, indiferent daca avem sau nu simptome, recomandarea este sa facem o colonoscopie.

In cazul fumatorilor, in special, de sex masculin, se recomanda efectuarea unui CT low-dose, cu o doza mai mica de iradire, fata de aparatele mai vechi. Este comparat cu o “trecere prin aeroport”. CT low-dose este mai fidel decat o radiografie pulmonara.

sursa: Hello Sanatate TV

Cancerul pulmonar este o afectiune raspandita, ale carei simptome sunt diagnosticate tardiv. Vorbim despre

  • sputa cu sange;
  • durere care nu trece la administrarea de antiinflamatoare;
  • tuse care persista.

Rolul medicului de familie este esential pentru indrumarea pacientilor catre medici specialisti si investigatii medicale in ceea ce priveste diagnosticarea cancerului.   

Alte articole

Call Now Button