CTnews: MedEuropa este singurul centru de radioterapie din zona Dobrogei. Prima clinică dintr-un lanţ de zece din toată ţara a fost deschisă la Constanţa în primăvara anului 2018. Obiectivul MedEuropa este de a oferi servicii de radioterapie curativă şi paliativă pacienţilor bolnavi de cancer din zona Dobrogei şi nu numai. Jurnaliștii Constanța NEWS au stat de vorbă cu doctorul Radu Bogdan, medic specialist în radioterapie, care a explicat diferența între cele două tipuri de tratament: radioterapie cu intenţie curativă şi radioterapie cu scop paliativ.

CTnews: Radioterapia utilizează radiațiile ionizante ca metodă de tratament pentru tumori maligne. Aparatura în acest domeniu a cunoscut o permanentă evoluție, cu scopul de a administra doza de iradiere în tumoră cu limitarea efectului asupra țesuturilor sănătoase din jurul acesteia. Noile tehnologii, existente în clinica MedEuropa, ajută în iradierea semnificativă a tumorii, prin administrarea dozelor cu adaptare la fiecare pacient. 

Tehnologia a evoluat si aparatele folosite pentru radioterapie sunt din ce in ce mai precise. Totusi, exista efecte adverse cu care ne putem confrunta. In functie de localizarea tumorii, pacientii pot resimti efecte mai usoare sau mai accentuate.

Scopul, mai exact intentia radioterapiei, se stabileste inainte de inceperea tratamentului. Scopul curativ urmareste vindecarea bolii si cresterea controlului local (impiedicarea aparitiei recidivei). Despre radioterapie curativa vorbeste dr. Cristina Beselea, medic specialist radioterapie. 

Unul din doi bolnavi care ajung într-un centru de radioterapie are nevoie de paliaţie. Ponderea extrem de mare este justificată de diagnosticarea târzie şi de lipsa aparatelor la nivel naţional. Doar aproximativ 5.000 de bolnavi dintre cei 46.000 de pacienți cu indicație de radioterapie paliativă ajung să și primească acest tratament.
 
 
 

Dr. Aurelia Cora Gache isi intampina pacientii cu zambetul pe buze. Nu sta cu ochii pe ceas sa vada cand s-a terminat timpul alocat consultatiei. Nu este doar medic, ci si prieten pentru oamenii cu boli grave care intra in cabinetul ei. (sursa: Digi24)

Ultima sansa la viata le e refuzata in România celor mai multi dintre bolnavii de cancer. Doar 3 din 10 romani care au nevoie de radioterapie beneficiaza de acest tratament. Avem cele mai putine aparate din UE. In timp ce media europeana este de 5 aparate la 1 milion de locuitori, la noi exista unul la un milion, incluzandu-le aici si pe cele din sistemul la privat, sustine Digi24.

Le multumim pentru ca au surprins si situatia din Dobrogea si pentru ca au considerat oportun un punct de vedere din partea noastra.

Lipsa infrastructurii de radioterapie face ca numai o treime dintre pacienti sa fie tratati la timp, in conditiile in care este esential ca indicatia de radioterapie sa fie urmata la timp, fara intreruperi si cu cele mai bune tehnici, pentru ca tratamentul sa fie cu adevarat eficient.

Necesarul de echipamente pentru radioterapie e foarte mare in Romania. Cele care exista si cele care vor fi puse in functiune nu vor face fata numarului de pacienti. In fiecare an avem aproximativ 60.000 de pacienti noi care au nevoie de radioterapie.

DE VORBĂ CU DOCTORUL, Realizator: Consuela BĂLAȘA

Invitați: Dr. Lucian BRATU (medic radioterapie), Alina COMĂNESCU (fondator Asociația Sănătate pentru Comunitate), Dr. Bogdan ANGHELOIU (director MEDEUROPA)