Abordarea pacientului oncologic s-a realizat diferit in aceasta perioada si asta va continua. Telemedicina a fost de ajutor, am temporizat tratamentul atunci cand am putut, dar sunt situatii in care este neaparat nevoie ca pacientul sa fie tratat. Despre cum ne descurcam in aceasta perioada, am avut ocazia sa explicam la B1 TV.

CTnews: MedEuropa este singurul centru de radioterapie din zona Dobrogei. Prima clinica dintr-un lant de zece din toata tara a fost deschisa la Constanta in primavara anului 2018. Obiectivul MedEuropa este de a oferi servicii de radioterapie curativa si paliativa pacientilor bolnavi de cancer din zona Dobrogei si nu numai. Jurnalistii Constanta NEWS au stat de vorba cu doctorul Radu Bogdan, medic specialist in radioterapie, care a explicat diferenta intre cele doua tipuri de tratament: radioterapie cu intentie curativa si radioterapie cu scop paliativ.

CTnews: Radioterapia utilizeaza radiatiile ionizante ca metoda de tratament pentru tumori maligne. Aparatura in acest domeniu a cunoscut o permanenta evolutie, cu scopul de a administra doza de iradiere in tumora cu limitarea efectului asupra tesuturilor sanatoase din jurul acesteia. Noile tehnologii, existente in clinica MedEuropa, ajuta in iradierea semnificativa a tumorii, prin administrarea dozelor cu adaptare la fiecare pacient. 

Tehnologia a evoluat si aparatele folosite pentru radioterapie sunt din ce in ce mai precise. Totusi, exista efecte adverse cu care ne putem confrunta. In functie de localizarea tumorii, pacientii pot resimti efecte mai usoare sau mai accentuate.

Scopul, mai exact intentia radioterapiei, se stabileste inainte de inceperea tratamentului. Scopul curativ urmareste vindecarea bolii si cresterea controlului local (impiedicarea aparitiei recidivei). Despre radioterapie curativa vorbeste dr. Cristina Beselea, medic specialist radioterapie. 

Unul din doi bolnavi care ajung intr-un centru de radioterapie are nevoie de paliatie. Ponderea extrem de mare este justificata de diagnosticarea tarzie si de lipsa aparatelor la nivel national. Doar aproximativ 5.000 de bolnavi dintre cei 46.000 de pacienti cu indicatie de radioterapie paliativa ajung sa si primeasca acest tratament.

Dr. Aurelia Cora Gache isi intampina pacientii cu zambetul pe buze. Nu sta cu ochii pe ceas sa vada cand s-a terminat timpul alocat consultatiei. Nu este doar medic, ci si prieten pentru oamenii cu boli grave care intra in cabinetul ei. (sursa: Digi24)

Ultima sansa la viata le e refuzata in Romania celor mai multi dintre bolnavii de cancer. Doar 3 din 10 romani care au nevoie de radioterapie beneficiaza de acest tratament. Avem cele mai putine aparate din UE. In timp ce media europeana este de 5 aparate la 1 milion de locuitori, la noi exista unul la un milion, incluzandu-le aici si pe cele din sistemul la privat, sustine Digi24.

Le multumim pentru ca au surprins si situatia din Dobrogea si pentru ca au considerat oportun un punct de vedere din partea noastra.

Lipsa infrastructurii de radioterapie face ca numai o treime dintre pacienti sa fie tratati la timp, in conditiile in care este esential ca indicatia de radioterapie sa fie urmata la timp, fara intreruperi si cu cele mai bune tehnici, pentru ca tratamentul sa fie cu adevarat eficient.

Necesarul de echipamente pentru radioterapie e foarte mare in Romania. Cele care exista si cele care vor fi puse in functiune nu vor face fata numarului de pacienti. In fiecare an avem aproximativ 60.000 de pacienti noi care au nevoie de radioterapie.

DE VORBĂ CU DOCTORUL, Realizator: Consuela BĂLAȘA

Invitați: Dr. Lucian BRATU (medic radioterapie), Alina COMĂNESCU (fondator Asociația Sănătate pentru Comunitate), Dr. Bogdan ANGHELOIU (director MEDEUROPA)

 

Call Now Button