Iradiere corporala totala, o procedura extrem de rara in Romania, efectuata pro bono la MedEuropa

Total Body Irradiation (TBI)iradierea corporala totala – reprezinta procedura de iradiere a intregului corp si poate fi indicata inainte de un transplant medular. Disponibila in putine unitati medicale la nivel mondial, aceasta a fost realizata pro bono in cadrul Centrului de Radioterapie si Oncologie Medicala MedEuropa Bucuresti, la solicitarea si cu implicarea specialistilor de la Institutul Clinic Fundeni.

Iradierea corporala totala reprezinta o procedura ce poate fi indicata de echipa de medici hematologi care gestioneaza un caz de leucemie, inainte de transplantul medular. Echipa MedEuropa Bucuresti a acceptat sa realizeze pentru prima data in cadrul clinicii medicale acest tip complex si special de iradiere, pentru un tanar de 17 ani, in colaborare cu medicii din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

TBI: ce reprezinta iradierea corporala totala

TBI este cea mai eficienta si cea mai buna metoda de conditionare, de pregatire a pacientului, in vederea transplantului medular. Este o tehnica complexa. In functie de protocol, ea poate fi aplicata in mai multe tipuri de fractionari.

Cea mai frecvent uzitata fractionare este cea de 12 gray aplicata in sase fractiuni, fractiuni care se aplica doua pe zi, la interval de minimum sase ore intre ele. Iradierea corporala totala este o tehnica avansata de tratament care implica asigurarea unei doze omogene de iradiere la nivelul intregului organism, in acelasi timp cu oferirea unei protectii inalte pentru organe precum plamanii, ficatul si rinichii. Pentru iradierea corporala totala, exista protocoale diferite, in functie de ceea ce este necesar si benefic pacientului, motiv pentru care este considerat un tratament complex, care implica mobilizare de resurse si pregatire speciala.

Mai exact, etapele prin care trece pacientul vizeaza scanarea pentru planul de tratament, realizarea planului de tratament si iradierea propriu-zisa. Pentru acest caz, scanarea pentru planul de tratament a fost realizata inainte cu 12 zile de initierea tratamentului. Decizia a venit ca urmare a necesitatii de a dispune de timp suficient pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Scanarea poate sa dureze undeva la o ora, ora si jumatate. Dupa aceasta scanare, medicii, impreuna cu fizicienii, lucreaza planul de tratament. Ca timp, acest plan de tratament dureaza poate de patru-cinci ori mai mult decat un plan de tratament obisnuit. Noi suntem conditionati de momentul in care vine grefa. Daca scanarea dureaza undeva la o ora, o ora si jumatate, iradierea poate dura intre o ora si jumatate si doua ore.

Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie

Circuite speciale pentru conditii stricte de sterilitate

Comparativ cu o procedura de iradiere obisnuita, de rutina, volumul de efort este mult mai mare atat din punct de vedere al echipei medicale, cat si din punct de vedere al infrastructurii. In realizarea procedurii, in mod direct sau indirect, a fost implicat tot personalul clinicii MedEuropa Bucuresti.

Circuitul pacientului este si el unul special, desfasurat in conditii de igiena maxima si de sterilitate. Pacientul vine cu ambulanta pana la centru, este preluat folosind un circuit securizat – holurile, sala de tratament, tot ce se foloseste la accelerator este dezinfectat inainte, inclusiv incaperea, prin masuri specifice, suplimentare, efectuate in mod special imediat inainte si dupa procedura de tratament.

Inca din stadiul de proiect, conceptul clinicii MedEuropa Bucuresti a avut in vedere toate elementele circuitului dedicat pacientilor care primesc indicatie pentru TBI, ceea ce inseamna ca proiectul a fost dezvoltat luand in calcul, in cele mai mici detalii, elementele necesare unei bune desfasurari a procedurii.

Bogdan Angheloiu, director general MedEuropa

Personalul poarta manusi, combinezoane, echipament de protectie in mod similar unui bloc operator pentru ca, in urma tratamentului, pacientul devine imunosuprimat. Mai exact, el este sensibil la bacterie ori virus care pentru restul oamenilor ar fi inofensiv, insa pentru pacient inseamna un risc vital.

Pacientul este scanat din cap pana in picioare – tot corpul – iar pe sectiunile achizitionate ne definim ce anume trebuie sa tratam si ce structuri trebuie sa protejam. In timpul sedintelor de tratament, pacientul va fi pozitionat in exact aceeasi pozitie, astfel incat structurile respective sa se mentina asa cum au fost initial la scanarea pentru planul de tratament. Practic, se realizeaza o suprapunere a acelui plan de tratament efectuat pe imaginile CT achizitionate peste pozitia din momentul respectiv a pacientului pe masa de tratament. Este foarte important ca acea pozitie sa fie reproductibila. Daca nu am avea niciun sistem de contentie, de fixare, de imobilizare a pacientului, evident ca inclusiv in timpul tratamentului – daca pacientul trebuie sa stea doua ore si jumatate in aceeasi pozitie – se va relaxa, pozitia se va schimba involuntar, capul se va deplasa in alta pozitie, mainile, picioarele.

Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie

In momentul scanarii CT pentru planul de tratament, s-au confectionat si aceste mijloace de imobilizare si de fixare. Echipa MedEuropa a optat pentru masti rigide termoplastice, cu care s-au fixat capul, gatul, umerii pacientului, o alta masca pentru membre, abdomen si pelvis, urmand ca salteaua vidata sa fie folosita la nivelul picioarelor, pozitionate si ele intr-un anumit suport.

Echipele multidisciplinare, un mod de lucru

Acest tip de tratament se efectueaza in echipe multidisciplinare. Coordonatorul intregului parcurs al pacientului este medicul hematolog, cel care face indicatia de iradiere corporala totala. Mai exact, posibilitatile de efectuare a conditionarii inainte de transplantul medular pot fi fie cu chimioterapie exclusiv, fie chimioterapie in combinatie cu total body irradiation, cu iradiere corporala totala. Este si motivul pentru care din echipa de total body irradiation a facut parte un reprezentant al medicilor hematologi de la Institutul Clinic Fundeni.

Medicii radioterapeuti si fizicienii medicali sunt responsabili de aspectele tehnice, de asigurarea calitatii planului de tratament si de oferirea celui mai bun tratament. Pacientul interactioneaza cu echipa MedEuropa pe parcursul zilelor de iradiere, el urmand sa fie sub stricta supraveghere a medicului curant.

Noi reprezentam o mica parte in acest lant pe care o reprezinta transplantul medular. Responsabilitatea noastra este sa asiguram conditiile optime in clinica pentru livrare a tratamentului si sa avem un tratament de cea mai buna calitate. De fiecare data cand avem posibilitatea sa efectuam astfel de tratamente, trebuie sa ne implicam cu toate capacitatile noastre fizice, intelectuale, materiale, pentru a oferi tot ce este mai bun si pentru sansele de reusita a intregii echipe.

Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie

Procedura de iradiere corporala totala realizata pentru pacientul de 17 ani este prima dintre cele doua proceduri TBI pe care MedEuropa le realizeaza pro bono ca participare la apelul realizat de Fundatia Medicina si Muzica, Fundatia Constantin Silvestri si platforma de media 360medical si initiat in decembrie anul trecut prin concertul extraordinar „Armoniile Sperantei”, sustinut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, in parteneriat cu Opera Nationala Bucuresti, sub Inaltul Patronaj al E.S. Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, pentru a marca adoptarea legii Planului National de Prevenire si Combatere a Cancerului in România.

Alte articole

Call Now Button