Cancer de san: solutii pentru efecte secundare ale radioterapiei

control ulceratii cancere piele

Radioterapia folosita in cancer de san poate provoca mai multe reactii adverse. In functie de stadiul bolii, aceste efecte secundare dupa radioterapie cancer de san pot fi severe sau mai usoare. Afla care sunt efectele secundare la care sa te astepti dupa radioterapie in cazul cancerului de san si ce ai de facut pentru a imbunatati starea.

Limfedemul, printre efecte secundare dupa radioterapie in cancer de san

Printre efectele secundare dupa radioterapie in cancer de san se numara limfedemul. Este vorba de edem limfatic, o forma de edem caracterizata prin acumulare de lichid in tesuturi, dupa o interventie chirurgicala. Pacientul resimte senzatia de mana grea si tulburari trofice.

efecte secundare dupa radioterapie cancer de san
sursa: freepik.com

Toate simptomele trebuie discutate cu medicul specialist.

Pe termen lung, printre aceste efecte secundare dupa radioterapie in cancer de san putem regasi si fibroza pulmonara, la fel ca in cazul cancerului la nivelul toracelui. In general, poate fi prevenita prin folosirea unei iradieri inalt conformationale, care protejeaza cat mai bine plamanul. Daca tumora care trebuie iradiata se afla in plin volum pulmonar, uneori nu se poate evita. Daca se ajunge la pneumonita, e nevoie de tratament cu corticosteroizi.

Alte efecte secundare dupa radioterapie in cancer de san

Radioepitelita. Apare mai ales cand radioterapia se face concomitent cu chimioterapia de radiosensibilizare si cand se iradiaza tumori situate foarte aproape de piele. Depinde de doza administrata si de sensibilitatea individuala a pacientului si poate fi prevenita folosind produse specifice, cum ar fi Bepanthene.

Ischemie cardiaca. Este o consecinta a unui spasm arterial nespecific produs de medicamente. Cand spasmul se produce pe o artera coronara deja afectata de ateroscleroza, acesta poate opri complet curgerea sangelui prin artera respectiva. Portiunea de inima irigata de acea artera nu mai primeste oxigen si substante nutritive, fapt care, in formele persistente, conduce la infarct. In cazul persoanelor care prezinta acest risc, de regula se poate preveni prin administrare de nitrati.

Disfagie. Este vorba de dificultati la inghitire. Pacientul nu se mai poate alimenta corespunzator. In functie de gravitate, se pot gasi metode alternative de alimentatie.

Toate aceste efecte secundare dupa radioterapie sunt discutate cu medicul curant inainte si dupa fiecare sedinta de tratament. Nu ezita sa ne contactezi daca ai intrebari sau doresti o programare. Ne gasesti aici: 021 9971.

Alte articole

Call Now Button