Cancer de san. Efecte adverse ale radioterapiei.

Spitalizare de zi

Radioterapia folosita in cancer de san poate provoca mai multe reactii adverse. In functie de stadiul bolii, reactiile adverse ale radioterapiei pot fi mai severe sau mai usoare. Printre acestea se numara limfedemul. Este vorba de edem limfatic, o forma de edem caracterizata prin acumulare de lichid in tesuturi, dupa o interventie chirurgicala. Pacientul resimte senzatia de mana grea si tulburari trofice. Toate simptomele trebuie discutate cu medicul specialist.

Un efect pe termen lung in cazul folosirii radioterapiei in tratarea cancerului de san poate fi si fibroza pulmonara, la fel ca in cazul cancerului la nivelul toracelui. In general, poate fi prevenita prin folosirea unei iradieri inalt conformationale, care protejeaza cat mai bine plamanul. Daca tumora care trebuie iradiata se afla in plin volum pulmonar, uneori nu se poate evita. Daca se ajunge la pneumonita, e nevoie de tratament cu corticosteroizi.

Alte reactii adverse ale radioterapiei in cancer de san

Radioepitelita. Apare mai ales cand radioterapia se face concomitent cu chimioterapia de radiosensibilizare si cand se iradiaza tumori situate foarte aproape de piele. Depinde de doza administrata si de sensibilitatea individuala a pacientului si poate fi prevenita folosind produse specifice, cum ar fi Bepanthene.

Ischemie cardiaca. Este o consecinta a unui spasm arterial nespecific produs de medicamente. Cand spasmul se produce pe o artera coronara deja afectata de ateroscleroza, acesta poate opri complet curgerea sangelui prin artera respectiva. Portiunea de inima irigata de acea artera nu mai primeste oxigen si substante nutritive, fapt care, in formele persistente, conduce la infarct. In cazul persoanelor care prezinta acest risc, de regula se poate preveni prin administrare de nitrati.

Disfagie. Este vorba de dificultati la inghitire. Pacientul nu se mai poate alimenta corespunzator. In functie de gravitate, se pot gasi metode alternative de alimentatie.