Tumori cerebrale: efecte adverse ale radioterapiei

Radioterapia este una dintre metodele de tratament atunci cand vorbim despre tumori cerebrale. La fel ca in alte localizari, exista efecte adverse ale radioterapiei in astfel de cazuri. Gravitatea lor depinde de o serie de factori, printre care si nivelul de radiatii folosit.

Efectele adverse la nivelul capului si gatului se pot imparti in mai multe categorii. Primele sunt efectele acute, care apar in timpul radioterapiei si imediat dupa tratament. Ne asteptam ca aceste efecte acute sa dureze in jur de 7-10 zile dupa terminarea radioterapiei. Ulterior, este de asteptat ca acestea sa se estompeze. Perioada maxima este undeva la 6 pana la 8 saptamani dupa finalizarea radioterapiei, in ceea ce priveste efectele acute. Despre avantajele si efectele radioterapiei pentru cancere cap-gat puteti citi mai multe in Radioterapia, beneficile tratamentului in cancerul de cap si gat.

Efecte adverse ale radioterapiei in cazul unor tumori cerebrale

Caderea parului

Caderea parului este cel printre cele mai evidente efecte adverse ale radioterapiei in cazul unor tumori cerebrale. Din nefericire, nu exista metode de prevenire pentru o astfel de consecinta, nici tratament. Pacientul isi recupereaza parul dupa ce termina tratamentul si starea de sanatate incepe sa se intoarca la normal.

radioterapie bucuresti cancer colorectal

De asemenea, parul isi poate schimba culoarea in timpul radioterapiei. Se pot observa modificari de culoare inclusiv la nivelul tegumentului. Nu exista tratament specific care sa fie considerat eficient. Puteti citi si in Radioterapie la nivelul capului, posibile efecte secundare.

Hipoacuzia ca efect al radioterapiei pentru tumori cerebrale

Printre alte efecte adverse ale radioterapiei la tumori cerebrale se numara si hipoacuzia. Din cauza radiatiilor de la nivelul capului, acuitatea auditiva poate sa scada, ceea ce duce la deficiente in perceptia sunetului.

Tulburari de vedere si tulburari cognitive

Alte efecte secundare ale radioterapiei sunt reprezentate de tulburari de vedere si tulburari cognitive. Primele dintre ele apar, in general, in urma iradierii la nivelul unor structuri sensibile ale sistemului ocular. Vorbim aici despre cristalin, nerv optic sau chiasma optica. In astfel de cazuri, se recomanda consult la un medic specialist in oftalmologie.

Tulburarile cognitive pot fi de memorie, de orientare, afective etc. Sunt efecte adverse mai greu de observat, pentru ca sunt nespecifice si mai putin pronuntate decat altele. Nu exista un tratament care sa rezolve eficient aceste probleme.

Centrele MedEuropa ofera tratament gratuit pacientilor oncologici (exceptie facand brahiterapia si stereotaxia). Pentru programari, ne puteti contacta la 021 9971.

Alte articole

Call Now Button