Radioterapia in cancerul de san: cum se face, efecte benefice si urmari

In Romania, aproape 10 mii de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar. Standardul in tratamentul cancerului de san inseamna interventie chirurgicala, hormonoterapie, chimioterapie, radioterapie. In ce conditii se poate indica radioterapie in cancer de san, care sunt efectele secundare si cum ajuta tehnologia de ultima generatie, ne explica Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie.

In ultimul deceniu, iradierea sanului a beneficiat de un progres spectaculos. Mai exact, avem beneficii notabile aduse prin:

  • progresul software-ului;
  • progresul mijloacelor de monitorizare a deplasarii sanului in functie de mijloacele respiratorii;
  • avansul pe care l-a oferit iradierea cu intensitate modulata (IMRT).

Comparand cu ce se intampla acum mai bine de 10 ani in tara, putem sa spunem ca, in momentul de fata, suntem aliniati la nivelul celor mai inalte standarde occidentale. Sunt putine clinici in strainatate care sunt la acelasi nivel de tehnologie si tehnica de iradiere pentru san de care beneficiem in Romania.

Avantajele tehnicilor moderne de radioterapie in cancer de san

In 2016, am lucrat o perioada intr-o clinica din Germania, in vecinatatea orasului Essen, si acolo implementau in anul acela iradierea sanului stand in inspir profund.

Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie

Pacientele cu cancer la nivelul sanului stang sunt preocupate de toxicitatea cardiaca. Implicit, de efectele secundare pe care le are radioterapia, in special la nivelul inimii.

tratament cancer san bucuresti
MedEuropa Bucuresti

Tehnicile moderne de iradiere presupun o adaptare foarte buna a volumului pe care il iradiem la forma volumului pe care vrem sa il iradiem. Exista o diferenta intre volum tinta (ce vrem noi sa iradiem) si volum iradiat (ce se iradiaza practic). Cu tehnicile clasice de iradiere, daca noi trebuia sa acoperim partea mediala a sanului, partea sternala a sanului si marginea axilara, fascicolul de iradiere, fiind unul fix, trecea automat prin 2 – 3 cm din plamani. Acestia incasau aceeasi doza pe care noi o aveam prescrisa pentru san. Deci dorind sa iradiem un volum concav, de fapt iradiam un volum care cuprindea si 2 – 3 cm din plaman.

Evident ca, atunci cand suntem pe partea stanga, vom avea peretele anterior al inimii. Inevitabil, cu tehnicile vechi de iradiere, inima incasa o doza destul de mare. S-a vazut ca pacientele, dupa 20 – 30 de ani, aveau o incidenta mai mare a evenimentelor cardiovasculare majore, comparativ cu populatia care nu a facut iradiere.

MedEuropa Bucuresti

In ultimii ani, se pune foarte mult accentul pentru minimizarea acestei toxicitati. In prezent, cancerul de san incepe sa fie diagnosticat tot mai precoce. Prognosticul pacientelor este unul foarte bun, iar daca aducem o toxicitate cardiaca mare cu o doza de tratament, atunci tratamentul ar fi nejustificat.

Radioterapie in cancer de san in stadii incipiente

Pentru paciente cu o boala incipienta, ne focusam in mod special sa nu aducem o toxicitate suplimentara si sa minimizam doza la inima.

Tehnologia pe care o avem in clinica ne permite sa administram tratamente in inspir profund. Pacienta va face o scanare tinandu-si respiratia. Planul de tratament se face in aceste conditii. Inima se orizontalizeaza in inspir profund si se indeparteaza de peretele toracic. Astfel, dozele medii care vor ajunge la inima vor fi undeva la jumatate din doza care ar fi fost administrata in inspir normal.

Standardul de tratament in cancerul de san

Standardul pentru cancerul de san inseamna interventie chirurgicala, hormonoterapie, chimioterapie, radioterapie. Cam toate pacientele vor beneficia de pe urma interventiei chirurgicale.

Dr. Gabriel Rîcu, director medical MedEuropa
Dr. Gabriel Rîcu, director medical MedEuropa

O parte dintre paciente va beneficia de chimioterapie, inainte sau dupa interventia chirurgicala. La fel, o parte beneficiaza de radioterapie de cele mai multe ori dupa interventia chirurgicala, dar uneori si inainte de interventia chirurgicala. O parte importanta dintre paciente va beneficia de hormonoterapie. Interventia chirurgicala va fi cam intotdeauna in schema aceasta. Radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia, in cazurile in care este necesar.

Raspunzand strict la intrebarea daca pacientele pot scapa de interventia chirurgicala si sa efectuam doar radioterapie, este in situatia care nu este de dorit si asta ar insemna ca, din anumite motive, pacienta este inoperabila sau refuza interventia chirurgicala, ori boala este atat de avansata incat nu putem face interventia chirurgicala.

Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie

Daca nu se face interventia chirurgicala, motivele trebuie sa fie intemeiate, dar clar prognosticul pacientei nu mai este atat de bun ca atunci cand se face interventia chirurgicala. Pentru alte localizari, cum sunt cancerele de canal anal, cum sunt cancerele de sfera ORL, radioterapia poate inlocui interventia chirurgicala, la fel pentru anumite cancere pulmonare, pentru san nu se pune aceasta problema.

Alte articole

Call Now Button