IMRT-VMAT, cele mai noi tehnici de tratare a cancerului protejeaza pacientul si scurteaza durata de tratament

In vindecarea cancerului, dincolo de planul de tratamentul elaborat pentru pacient, o importanta deosebita o au tehnologia si aparatura folosite, in cazul in care exista indicatie de radioterapie. In clinicile MedEuropa, pacientii beneficiaza de avantajele unei tehnologii de ultima generatie, implicit de tehnicile IMRT-VMAT. Mai exact, radioterapia cu intensitate modulata (IMRT) si radioterapia modulara volumetric (VMAT). Ele se diferentiaza fata de tehnica 3D atat prin modalitatea de efectuare a planului de tratament, cat si prin beneficiile aduse pacientului. Vorbim despre ele in continuarea acestui articol.

Principalul beneficiu al IMRT-VMAT este acela ca, fata de tehnicile folosite anterior, pacientului i se asigura livrarea unei doze de tratament mult mai adaptata nevoilor sale. De asemenea, acceleratoare liniare cu tehnologie IMRT-VMAT permit o abordare precisa si tintita a tumorii, cu o protectie maxima a tesuturilor sanatoase. Despre toate acestea, vorbeste, pe larg, in video-ul urmator, Dr. Stepan Emanuel Vasile, medic radioterapie.

In felul acesta, creste rata de control a tumorilor, cu efecte secundare minime pentru pacient. IMRT-VMAT este o tehnologie superioara fata de ce s-a folosit pana recent in Romania, respectiv:

  • cobaltoterapie;
  • tehnologia 2D.

De asemenea, IMRT-VMAT este superioara tehnologiei 3D conformational. Spre deosebire de tehnica 3D, utilizarea celor de ultima generatie, IMRT si VMAT, fac ca planul de tratament pentru pacient sa poata fi realizat mai usor. Mai exact, lucrul acesta se traduce in riscuri mai putine pentru pacient. Medicii pot asigura livrarea unei doze mult mai bune fata de tehnicile anterioare. Rezumand, se obtine un tratament superior fata de tehnicile anterioare, beneficii ridicate si riscuri reduse pentru pacient.

Despre IMRT, poti afla mai multe din articolul Radioterapia cu intensitate modulata (IMRT), tehnica avansata de tratament.

Avantajele IMRT-VMAT: doza optima si respectarea limitelor tesuturilor sanatoase

Specialistul MedEuropa explica faptul ca, in principiu, la utilizarea tehnicilor IMRT-VMAT sunt respectate norme care se refera la:

  • doza livrata pentru tesutul tumoral in zona afectata;
  • respectarea limitelor in ceea ce priveste tesuturile sanatoase.Adica,

Adica, in functie de localizarea tumorii, exista mai multe limite care trebuie respectate in administrarea dozei de tratament. Se obtine astfel protejarea inimii, coloanei, maduvei, plamanilor si asa mai departe.

IMRT-VMAT si rolul echipei medicale

Pe langa aparatura si tehnologii, in tratamentul aplicat bolnavului de cancer, un rol deosebit il are echipa de specialisti implicati in proces.

Ca in orice domeniu, mai ales medical, echipa este foarte importanta. Astfel, nu doar medicul, fizicianul, asistenta sau tehnicianul medical sunt importanti, ci si personalul auxiliar. Ei toti conlucreaza pentru a se asigura ca pacientul primeste cea mai buna ingrijire.

plan de tratament cancer

Fiind constituita din atat de multi oameni, echipa trebuie sa fie in permanenta la un standard ridicat. Medicul, impreuna cu fizicianul, realizeaza planul de tratament. Ei se asigura ca livreaza doza de care e nevoie, protejand organele la risc. Apoi, responsabilitatea este preluata de catre tehnician. El trebuie sa se asigure zilnic de pozitionarea corecta a pacientului si sa se ocupe de administrarea dozei. Despre rolul specialistilor am vorbit, pe larg, in articolul Radioterapie de calitate: rolul echipei si al tehnologiei moderne.

Rolul muncii in echipa

In clinicile MedEuropa, se promoveaza in primul rand munca in echipa si preocuparea specialistilor de a lucra dupa protocoale si ghiduri terapeutice internationale.

Specialistii trebuie astfel sa realizeze un echilibru intre a asigura un tratament corect si complet al formatiunii tumorale in ganglioni sau, de la caz la caz, ce are pacientul. In acelasi timp, specialistii se asigura ca nu fac vreun rau, trecand peste limitele impuse ale unor valori normale ale organelor la risc.

IMRT-VMAT in iradierea sanului si protejarea superioara a organelor la risc

Un exemplu este iradierea sanului. La sanul stang, lucrurile necesita o atentie deosebita pentru ca in apropiere se afla inima. Ea trebuie protejata ceva mai bine. De asemenea, in apropiere se afla si plamanii si esofagul care trebuie protejati si ei. In tehnicile mai vechi nu se poate asigura o iradiere care sa protejeze atat de bine cum o face tehnica IMRT-VMAT. Citeste mai multe aici.

Totodata, si in cazul tumorilor cerebrale, unde exista structuri foarte importante ce trebuie protejate, e nevoie de valori ale dozei limita reduse. Si asta comparativ cu dozele necesare pentru a fi tratate tumori mult mai agresive. Astfel de tumori sunt glioblastomul sau tumori cerebrale.

In acelasi timp, cu ajutorul IMRT si VMAT, se reduce destul de mult timpul de iradiere. Pacientul resimte lucrul acesta prin faptul ca stand mai putin in camera de tratament, cu mijloacele de contentie, de constrangere, de limitare a mobilitatii, este ceva mai putin stresat. De asemenea, termina mai repede tratamentul si, per ansamblu, scapa mai repede, de stres.

La MedEuropa, o echipa de profesionisti cu experienta iti sta la dispozitie si iti poate fi alaturi, cu grija si empatie, pe tot parcursul tratamentului. Programeaza-te chiar acum la 021 9971.

Alte articole

Call Now Button