Scopul, mai exact intentia radioterapiei, se stabileste inainte de inceperea tratamentului.
Scopul radioterapiei curative urmareste vindecarea bolii si cresterea controlului local (impiedicarea aparitiei recidivei).
Astfel, radioterapia curativa poate fi:
Specialistii nostri abordeaza toate cele trei tipuri de radioterapie curativa. Decizia si asumarea unui scop curativ sunt luate dupa localizarea tumorii radiosensitive. Radioterapia este o metoda de tratament care utilizeaza radiatiile ionizante in terapia tumorilor maligne. Asemanator chirurgiei, radioterapia este un tratament locoregional (se trateaza tumora si ganglionii limfatici din vecinatatea acesteia), scopul ei fiind de a evita aparitia recidivelor bolii (cresterea controlului local al bolii canceroase).
Radioterapia este cel mai eficient tratament atunci cand tumora este accesibila si la distanta de organe de o importanta majora. Tehnicile noi si aparatura de ultima generatie permit o iradiere din mai multe unghiuri, ceea ce face ca tratamentul sa fie eficient, iar reactiile adverse si efectele secundare sa poata fi tinute mai bine sub control. Tehnicile de radioterapie curativa moderne permit iradierea fara a afecta tesuturile sanatoase. Asa se face ca, uneori, radioterapia poate fi exclusiva, folosita ca unic tratament pentru vindecarea tumorilor.