Cancer de abdomen pelvis: efecte adverse ale radioterapiei

Radioterapia este folosita ca metoda de tratament pentru cancer de abdomen-pelvis. Ca orice tratament, pot exista efecte adverse ale radioterapiei, mai grave sau mai putin grave. Efectele adverse ale radioterapiei depind de doza de radiatii la care este supus pacientul.

Efecte adverse ale radioterapiei la cancer de abdomen pelvis

  • perforatie intestinala. Acest lucru se intampla atunci cand se iradiaza tumori care au invadat peretele intestinal. E anuntata prin dureri severe la nivelul abdomenului, asociate cu febra si stare generala alterata. Se rezolva prin interventie chirurgicala de urgenta.
  • diaree. Acest efect advers poate fi rezolvat prin administrare de medicamente sau perfuzabile, in functie de gravitate. O diaree severa, peste sapte scaune abundente pe zi, poate duce la complicatii extrem de grave, inclusiv deces. Diareea severa provoaca tulburari electrolitice in organism, care pot cauza stop cardiac.
  • constipatie. Medicul trebuie anuntat daca pacientul nu a avut scaun timp de trei zile consecutive. In astfel de cazuri se poate face microclisma sau chiar clisma pentru a ameliora simptomele. Daca pacientul ia si medicamente de tip opioid, se impune de la inceput administrarea unui tratament profilactic pentru constipatie.

De asemenea, printre efecte adverse ale radioterapiei la un cancer de abdomen-pelvis se numara si durerile abdominale. Crampele pot fi ameliorate prin tratament medicamentos si modificarea regimului alimentar.

Alte efecte secundare ale radioterapiei

  • rectoragii: sangerari prin anus
  • metroragii: sangerari vaginale anormale
  • rectita. Este vorba de o inflamatie la nivelul rectului, care se manifesta prin dureri locale, senzatie de a avea scaun, incontinenta pentru materii fecale si lichide.
  • inflamatii ale mucoasei vezicii urinare: se manifesta prin urinari frecvente, dureri la urinare, sange in urina. Tratamentul este medicamentos.
  • fistule. Fistulele sunt cai anormale de comunicare intre doua organe cavitare, cum ar fi rect si vezica urinara sau rect si vagin. In general, fistulele apar cand tumora a invadat si distrus peretele ambelor organe. In urma radioterapiei, tumora e distrusa si spatiul ramas nu se vindeca in totalitate.
Spitalizare de zi

Se mai poate intampla sa dispara menstruatia la femei, iar barbatii sa se confrunte cu disfunctii erectile. Lipsa menstruatiei poate fi temporara, insa exista posibilitatea sa nu se mai reia, daca femeia are peste 40 de ani. Disfunctiile erectile pot fi ameliorate cu tratamente hormonale specifice.

Alte articole

Call Now Button