Metode de prevenire a cancerului: ce trebuie sa faci

Conform cifrelor oficiale, anul trecut, 10 milioane de oameni din intreaga lume au decedat din cauza acestui diagnostic. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza faptul ca, daca nu vom interveni prin programe de prevenire si screening, in anul 2030 vom ajunge la peste 13 milioane de decese. Dr. Ioana Stoica, medic specialist radioterapie, ne detaliaza care sunt cele mai cunoscute metode de prevenire a cancerului.

Prevenirea presupune orice tip de activitate care contribuie la mentinerea starii de sanatate si reducerea mortalitatii si a morbiditatii.

Metode de prevenire a cancerului

Exista trei tipuri de prevenirea a cancerului:

  • prevenire primara, prin care noi putem evita orice factor care determina aparitia bolii si sa promovam sanatatea si sa combatem factorii de risc;
  • prevenire secundara prin depistare precoce si reducerea progresiv bolii;
  • prevenire secundara prin tratamente ce reduc impactul negativ al bolii asupra calitatii vietii oamenilor.

Gestionarea screeningului, una dintre cele mai discutate metode de prevenire a cancerului

Screeningul este una dintre cele mai discutate metode de prevenire a cancerului. Are ca scop diagnosticul bolii in stadii in care acestea pot fi tratate si chiar vindecate. Medicul, printr-o discutie in prealabil cu pacientul, ofera programe prin care putem combate aparitia cancerului. Se vor lua in considerare, pe langa sex si varsta pacientului, si tinand cont de dovezile existente in bazele de date si in studiile clinice, beneficiile si riscurile acestor tipuri de proceduri.

metode de prevenire a cancerului

Aceste programe se adreseaza unei comunitati in care observam ca prevalenta cancerului este crescuta. In Romania, avem cateva programe de screening care sunt adresate tuturor categoriilor de varsta. De exemplu, in cancerul de col uterin, recomandam femeilor testarea anuala prin citologie vaginala – testul Babes Papanicolau – sau mamografie. Pentru barbati, putem preveni aparitia cancerului de prostata printr-o dozare a PSA-ului si un consult urologic, la pacientii peste 50 de ani. In cancerul colorectal, putem avea o colonoscopie sau o rectosigmoidoscopie, dar si testarile de sangerare hemoculta. O treime din cazurile de cancer pot fi prevenite. O alta treime pot fi vindecate, daca sunt diagnosticate precoce.

Schimbarea stilului de viata

Putem schimba obiceiurile de viata prin consum redus de alcool si oprirea fumatului. Astfel, vom scadea incidenta cancerului bronhopulmonar si a celui faringian cu peste 27%. O alta modalitate este grija la alimentatie prin evitarea chimicalelor si a poluarii, evitarea pesticidelor a BPA-ului sau a azbestului. Astfel, vom scadea incidenta cancerului colorectal sau de tub digestiv, gastric, esofagian. Evitarea solarului si expunerea prelungita la soare, mai ales vara – vom scadea incidenta cancerului de tip melanom, cancerul de piele.

Printre aceste metode de prevenire a cancerului de sfera genitala este prin vaccinarea HPV.

Semnele si simptomele precoce de cancer

Oamenii trebuie sa stie ca orice tip de cancer poate da semne si simptome precoce. Astfel, trebuie sa ne cunoastem foarte bine organismul. La primul semn care ne poate indica ca ceva nu este in regula, trebuie sa ne indreptam catre medic fara teama.

Amintim cateva dintre semnele si simptomele precoce de cancer. De exemplu, cancerul de san poate prezenta scurgeri mamelonare, dureri la nivelul sanului, ori prin autopalpare putem observa un nodul. In cancerul de sfera genitala, pot aparea scurgeri anormale intre cele doua menstre sau sangerari la menopauza, peste varsta de 45-50 de ani.

In cancerul colorectal, lipsa poftei de mancare sau o scadere ponderala anormala, cu alternanta de diaree si constipatie, sunt semne precoce. Acestea ne pot determina sa mergem catre medic si sa investigam modificarile de culoare, structura sau forma. Pentru alunite, trebuie mers catre dermatolog pentru dermatoscopie, caci pot fi semne premergatoare pentru melanomul malign. Este important sa cunoastem aceste semne si simptome ale cancerului deoarece diagnosticul precoce determina un tratament usor de tolerat de catre pacienti, cu o crestere a supravietuirii si a calitatii a calitatii vietii.

diagnosticare cancer

Un diagnostic precoce si un tratament bine adaptat nevoilor pacientului determina costuri scazute atat pentru screening, cat si pentru numarul de zile de spitalizare, de chimioradioterapie.

Diagnostocarea precoce, absolut necesara

Pe de alta parte, dezinformarea, stigmatizarea, teama de diagnostic si preconceptia ca este o boala incurabila sunt factori care intarzie diagnosticul de cancer. Pacientilor le este teama sa mearga la medic pentru screening si prevenire. Astfel, ajungem sa depistam cancerul in forme tardive. Acest fapt duce la un tratament anevoios, greu de tolerat si de acceptat de catre pacientii oncologici, de frica reactiilor adverse.

Dr. Ioana Stoica, medic specialist radioterapie

70% din decesele prin cancer sunt in tarile subdezvoltate, unde sub 10% dintre pacienti au acces la tratament oncologic si radioterapie, si sub %5 din resursele financiare sunt alocate de catre Guvern catre screening si metode de prevenire a cancerului. Nivelul educational, financiar, social, mediul de provenienta, sexul sau rasa nu trebuie sa fie factor decisiv in tratamentul si diagnosticul pacientilor.

MedEuropa ofera consultatii gratuite si tratament gratuit tuturor pacientilor oncologici indiferent de stadiul in care boala este diagnosticata.

Alte articole

Call Now Button