Radioterapia in cancerele ORL: indicatie si efecte

Cancerele din sfera ORL pot fi localizate in diferite regiuni. Vorbim despre nazofaringe, orofaringe, hipofaringe, laringe, cavitatea bucala sau sinusuri. In astfel de cazuri, exista o paleta de tratamente disponibile. Optiunile includ radioterapia in cancerele ORL. Despre indicatii si efecte, aflam mai jos intr-un material realizat de dr. Ovidiu Pagute, medic specialist radioterapie MedEuropa Constanta.

In functie de stadiul in care acestea sunt depistate, tratamentul poate fi:

  • chirurgical
  • radioterapeutic
  • radio si chimioterapeutic definitiv sau urmat de interventia chirurgicala, atunci cand tumora a inregistrat o regresie si poate fi indepartata.

Tumorile maligne sunt supuse tratamentului radioterapeutic, in principal. Cele benigne pot urma un astfel de tratament atunci cand pacientul nu doreste interventia chirurgicala sau cand aceasta nu este posibila.

dr. Ovidiu Pagute, medic specialist radioterapie MedEuropa Constanta

Radioterapia in cancerele ORL

In timpul tratamentului radioterapeutic in sfera ORL, organele sanatoase din jurul tumorii absorb si ele o doza de radiatii, dat fiind locul in care acestea se afla, respectiv ariile ganglionare cervicale si zonele in care pot sa apara eventualele neoplazii. Folosind tehnicile moderne de radioterapie, acestea sunt evitate pe cat de mult posibil, limitand aparitia efectelor adverse.

Scaderea cantitatii si calitatii salivei, efect secundar in timpul radioterapiei

Printre cele mai frecvente efecte secundare in timpul radioterapiei se numara scaderea cantitatii si calitatii salivei. Aceasta devine mai vascoasa si in cantitate mai mica. In functie de localizarea tumorii primare, nivelele ganglionare ce trebuie iradiate si distanta fata de glandele salivare parotide, acest efect advers poate fi semnificativ sau nu. Aplicand constrangeri mari la aceste organe (folosind tehnicile moderne IMRT-VMAT), calitatea si cantitatea salivei sunt mai putin afectate. Dupa aproximativ 1-2 luni de la finalizarea radioterapiei poate reveni la normal.

Calitatea vocii

Radioterapia la nivelul laringelui sau hipofaringelui poate afecta calitatea vocii. Foarte frecvent poate sa apara disfonia (pierderea vocii este foarte rar intalnita), prin aparitia edemului local. Folosind un tratament suportiv pe perioada tratamentului, acest efect advers este de obicei evitat. Efectuand un tratament radioterapeutic la nivelul cavitatii orale, pacientii vor constata pierderea gustului si aparitia mucozitei radice. In functie de doza administrata la acest nivel, acesta poate reveni partial sau in totalitate la aproximativ 2-3 luni de la finalizarea tratamentului.

Disfagia ca efect secundar dupa radioterapia in cancerele ORL

Un alt efect advers des intalnit in radioterapia cancerelor din sfera ORL este disfagia – dificultate in a inghiti alimentele sau lichidele. In functie de stadiul bolii, localizarea tumorii, afectarea unor anumite structuri ce intervin in procesul de deglutitie sau doza de radiatii pe care medicul vrea sa o administreze, acesta poate recomanda pacientului efectuarea unei gastrostome sau PEG, cand se poate anticipa un efect advers major in procesul deglutitiei. Aceasta sonda poate fi indepartata posttratament, atunci cand pacientul poate sa se alimenteze normal.

Alte articole

Call Now Button