Radioterapie in cancer pulmonar, in scop curativ si paliativ: pentru ce stadiu al bolii este indicata

Eliminarea unor mici cheaguri de sange in timpul unei tuse care nu cedeaza la tratament. Dificultati in respiratie. Transpiratii nocturne si respiratie suieratoare. Scaderea capacitatii de efort fizic. Toate acestea pot fi simptome ale cancerului pulmonar. Odata diagnosticat, in functie de stadiul bolii, exista mai multe optiuni de tratament, printre care si radioterapia. Iata care sunt posibilitatile de tratament si cand este se poate lua decizia de radioterapie in cancer pulmonar.

Posibile semne ale cancerului pulmonar

La debutul lor, simptomele cancerului pulmonar nu sunt unele specifice de boala. Initial, pacientul isi poate pierde pofta de mancare, se poate simti mai obosit si lipsit de energie. Pe masura ce boala progreseaza, semnele cancerului pulmonar incep sa se resimtita tot mai mult. Astfel, pacientul se va confrunta cu o tuse persistenta. Tusea isi va schimba aspectul, in special la pacientii fumatori. De asemenea, bolnavul poate incepe sa resimta dureri toracice sau dureri care iradiaza in umar.

Un alt simptom este si dificultatea de a respira (dispneea) si aparitia respiratiei suieratoare sau wheezing-ul. Inainte de instalarea dispneei, bolnavul va observa ca ii va scadea, intr-o oarecare masura, capacitatea de efort.

tratament cancer pulmonar

Dintre toate acestea, cu siguranta tusea persistenta, care nu cedeaza la tratamente medicamentoase obisnuite, insotita si de eliminarea a mici cheaguri de sange este primul semn de ingrijorare. Inevitabil, in evolutia bolii vor aparea si transpitatiile nocturne, persistente.

Toate acestea sunt semnele care il vor determina pe bolnav sa se adreseze medicului de familie, in prima faza. Acesta il va indruma catre medicul specialist, respectiv catre un pneumolog.

Diagnosticarea bolii

Pneumologul va indica, cel mai probabil, realizarea unor investigatii imagistice. Prima dintre ele va fi o radiografia toracica. Ea este prescrisa in momentul in care exista o suspiciune de leziune neoplazica. Examenul computer tomograf de torace si abdomen, PET-CT-ul, este indicat in stadii incipiente de boala. El este necesar in vederea determinarii extensii tumorale a bolii in intregul organism. Medicul va prescrie si efectuarea unui examen RMN cerebral. Acesta este necesar deoarece, de cele mai multe ori, neoplasmul bronhopulmonar determina leziuni secundare.

In functie de rezultat, ulterior, medicul poate recomanda efectuarea unui examen histopatologic. Acesta se poate face prin doua modalitati, respectiv:

  • prin bronhoscopie: care poate fi facuta de pneumolog;
  • prin chirurgie toracica, in functie de localizarea cancerului: se realizeaza o punctie-biopsie cu ac fin, de catre un imagist interventional.

Cu ajutorul investigatiilor imagistice, specialistul poate determina exact in ce stadiu de boala se afla pacientul. Este o etapa deosebit de importanta pentru stabilirea unei conduite terapeutice eficiente. Despre acest proces, am vorbit pe larg in Stadializarea cancerului, o etapa esentiala pentru un tratament eficient.

Radioterapie in cancer pulmonar si alte posibile tratamente

In functie de stadiul bolii la momentul diagnosticarii, medicul oncolog va recomanda tratamentul. De asemenea, daca boala este avansata sau metastaza, oncologul va recomanda si testari moleculare.

Daca boala este in stadiu incipient, optiunile de tratament sunt de interventie chirurgicala sau de radiochimioterapie definitiva.

Astfel, decizia pentru tratamentul administrat va fi luata in functie de:

  • stadiu bolii;
  • comorbiditati;
  • dorintele pacientului.

Radioterapie in cancer pulmonar cu celula mare si cu celula mica

Cancerele pulmonare se impart in doua mari categorii, respectiv cancere pulmonare cu celula mare si cu celula mica.

Cancerele pulmonare cu celula mica au un raspuns bun la tratamentul prin chimioterapie. Ele reprezinta aproximativ 15-20% din totalul cancerelor pulmonare. Astfel, pentru tratarea lor, se poate opta pentru: interventia chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie. In principiu, tratamentul este unul multimodal, apelandu-se la toate cele trei terapii.

Radioterapie in cancer pulmonar, cele mai multe indicatii

In practica, radioterapia in cancer pulmonar are cele mai multe indicatii. Poate fi recomandata exclusiv, in cazul tumorilor de mici dimensiuni, ca alternativa la interventia chirurgicala. Sunt pacienti care nu doresc sa apeleze la o astfel de interventie sau au contraindicatie.

In stadiile avansate ale cancerului pulmonar, interventia chirurgicala nu mai este posibila. In cele mai multe cazuri, pacientii sunt tratati doar cu ajutorul radio si chimioterapiei. Cele doua terapii pot fi administrate concomitent sau secvential, pentru pacientii fragili.

Radioterapie in cancer pulmonar: indicatii

In ceea ce priveste radioterapia in cancerul pulmonar, tratamentul are doua mari indicatii, respectiv:

  • radioterapia curativa: atunci cand scopul principal este vindecarea pacientului;
  • radioterapia paliativa: atunci cand pacientul nu mai poate fi vindecat. Scopul principal al tratamentului este combaterea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii acestuia.

Pentru urmarea tratamentului de radioterapie in cancer pulmonar, pacientii nu necesita o pregatire in prealabil. Pot fi insa situatii in care se impune administrarea unui premedicatii. Este situatia pacientilor cu metastaze osoase, cerebrale. Pentru a putea rezista pe parcursul tratamentului, in cazul lor, ar putea fi necesara administrarea fie a unui antalgic, fie a antiemeticului.

Efecte secundare in radioterapie in cancer pulmonar

Efecte secundare in radioterapie in cancer pulmonar sunt unele generale. Astfel, pacientul care beneficiaza de acest tratament poate fi mai obosit si poate fi predispus la diferite infectii. Aceasta predispozitie apare, in special, atunci cand este afectata maduva hematogena.

De asemenea, situatia este intalnita mai ales in cazul pacientilor care beneficiaza concomitent si de chimioterapie. Despre diagnosticare si tratament ne vorbeste si Cornel Vint, pacient al clinicii MedEuropa Constanta.

Tot ca efecte secundare in radioterapie in cancer pulmonar pot aparea si anemia, scaderea globulelor rosii si scaderea globulelor albe. Acestea pot fi combatute cu ajutorul tratamentului corespunzator.

Radioterapie in cancer pulmonar si aparitia esofagitei

In schimb, pacientii care beneficiaza de radioterapie in cancer pulmonar se pot confrunta cu aparitia esofagitei. Afectiunea este, din pacate, cel mai temut efect secundar al tratamentului si poate persista si ulterior. Ca urmare a aparitiei esofagitei, pacientul va avea dificultate si chiar durere in timpul inghitirii. Pentru a combate acest efect secundar, specialistii apeleaza la administrarea inhibitorilor de pompa de protoni.

De asemenea, se recomanda pacientilor sa evite alimentele care pot afecta si mai mult mucoasa esofagului. Printre acestea se numara alimentele fierbinti, alimentele dure sau picante.

tratament cancer bronhopulmonar constanta

Specialistii atentioneaza ca, din pacate, acest efect secundar persista si dupa finalizarea radioterapiei in cancer pulmonar.

Orice pacient care doreste o programare la MedEuropa poate lua legatura cu un reprezentant al clinicii, prin telefon, e-mail sau direct la adresa. Pacientii care scriu pe e-mail vor fi contactati telefonic in vederea unei programari. Cea mai simpla metoda ramane cea telefonica, unde vor avea parte si de consiliere, la nevoie: 021 9971.

Alte articole

Call Now Button