Tub de alimentatie gastrica in radioterapie

Tratamentul radioterapeutic in mai multe tipuri de cancer, mai ales cancer ORL, impiedica pacientul sa se alimenteze normal. Astfel, medicii sunt nevoiti sa gaseasca solutii alternative. Cel mai des, pacientul primeste nutrientii necesari printr-un tub de alimentatie gastrica.

Tub de alimentatie gastrica. Definitie si avantaje

Este un tub special, de calibru mic, care se introduce direct in stomacul pacientului. Un tub de alimentatie gastrica permite alimentatia enterala la pacientii care nu mai pot consuma alimente pe cale orala, fie din cauza durerii, fie din cauza unui obstacol in sistemul digestiv. Cel mai mare avantaj este faptul ca pacientul poate consuma alimente normale, evident, sub forma de pasta.

Alimentatia pe cale digestiva este un avantaj din punct de vedere al convenientei de administrare. Un tub de alimentatie gastrica permite hidratarea si alimentatia chiar si in lipsa poftei de mancare sau in prezenta durerilor de faringe sau esofag. In acelasi timp, tubul ajuta si in administrarea unor medicamente pe cale digestiva in cazul pacientilor care nu pot inghiti.

Dezavantaje

Tubul nu poate fi montat unor pacienti care au deja un obstacol in sistem care nu permite trecerea endoscopului. Nici pacientii care prezinta tumori gastrice nu pot fi ajutati cu un tub de alimentatie. Este nevoie de o mica interventie chirurgicala pentru montarea sau scoaterea tubului, interventie care se realizeaza sub anestezie. Montarea tubului presupune costuri suplimentare si pot exista riscuri majore de a dezvolta infectie sau hemoragie, in functie de starea fiecarui pacient in parte.

Indicatii

Interventia se face in cazul pacientilor cu dificultati severe la inghitire (obstacol, durere, greata) sau la pacienti care risca la un moment dat sa aiba aceasta problema, din cauza tratamentului prin radioterapie. Tubul se mai monteaza si pacientilor care au trecut printr-o interventie chirurgicala in zona ORL si nu se mai pot alimenta normal. De preferat este ca montarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului, iar tubul sa fie testat cu diverse alimente bine pasate cu mixerul. Exista si produse alimentare speciale care pot fi administrate direct pe tub, cum ar fi Fresubin, Nutricomp etc.

Riscurile in cazul in care pacientul refuza montarea tubului pot fi severe. Va tolera tratamentul mult mai greu, iar scaderea ponderala poate fi severa. Dupa finalizarea unui tratament prin radioterapie, recuperarea va fi mai lenta. In cazul in care corpul isi epuizeaza resursele, se poate ajunge inclusiv la deces.

Alte articole

Call Now Button