Brahiterapie: doze mari de radiatii direct la nivel tumoral

Brahiterapia este un tip de radioterapie care livreaza doze mari de radiatii direct la nivel tumoral. Tehnica este disponibila in putine centre din Romania. Exista posibilitatea ca accesul la tratament sa fie uneori mai dificil. Dintre centrele MedEuropa deschise in prezent, tehnica de brahiterapie este disponibila in Bucuresti.

In vederea efectuarii acestui tip de tratament, cazurile trebuie atent selectionate, existand criterii clare in acest sens. Avantajul brahiterapiei il reprezinta posibilitatea iradierii directe a tumorii chiar din interiorul acesteia folosind diferite dispozitive (ace, tuburi rigide sau flexible etc.) sau in contact intim cu aceasta, in brahiterapia de contact, folosindu-se mulaje de suprafata.

Aceasta tehnica permite administrarea unor doze mult mai mari decat in iradierea externa. De asemenea, permite o conformare (o modelare) precisa a dozei din jurul tumorii in asa fel incat tesuturile sanatoase din jur sa fie cat mai putin afectate. Acest fapt se traduce prin efecte adverse mai reduse.

Cand se utilizeaza brahiterapia ca tehnica de tratament

Brahiterapia este utilizata frecvent in cancerele sferei ginecologice:

  • col uterin;
  • corp uterin;
  • vagin;
  • vulva.

In acest caz poate fi utilizata fie ca monoterapie cu tenta curativa, atunci cand exista o tumora de mici dimensiuni fara extensie loco-regionala sau la distanta, adica fara ganglioni pozitivi si fara metastaze.

Aceasta poate veni in completarea iradierii externe preoperatorii, post-operator sau folosita ca unic tratament adjuvant postoperator, de exemplu in tumorile de corp uterin.

brahiterapie
MedEuropa Bucuresti

Avantajele brahiterapiei

Marele avantaj al brahiterapiei este ca poate inlocui in anumite cazuri o interventie chirurgicala mutilanta, asigurand in monoterapie sau combinata cu alte tipuri de tratament (chimioterapie, hormonoterapie, iradiere externa) un control optim al bolii si o calitate buna a vietii pacientilor.

Riscurile brahiterapiei

Dezavantajele si riscurile brahiterapiei sunt reprezentate de necesitatea de selectionare atenta a cazurilor. Fiind in general o procedura invaziva, presupune o tehnica elaborata, de cele mai multe ori efectuata sub anestezie locala sau generala, si o colaborare buna intre specialisti (radioterapeut, anestezist, chirurg de diverse specialitati). Cand procedura este ampla, presupune interventia intr-o sala de operatie. Poti citi mai multe aici.

plan tratament brahiterapie bucuresti
MedEuropa Bucuresti

Pe perioada tratamentului, pacientul resimte un disconfort mai accentuat decat in cadrul iradierii externe, mai ales daca vorbim de brahiterapia interstitiala (cu ace), dar tratamentul este de scurta durata comparativ cu iradierea clasica.

Brahiterapie in Romania: cost

Costurile pentru brahiterapie in Romania depasesc costurile de iradiere externa, iar justificarea tine de echipa, pregatire si perfectionare, precum si materiale necesare.

Ai primit un diagnostic de cancer si ai nevoie de opinia unui specialist? Ai indicatie de brahiterapie si nu stii unde sa te adresezi? Suna acum la 021 9971 si solicita o programare intr-unul dintre centrele noastre.

Alte articole

Call Now Button