Dr. Radu Daniel, medic specialist în radioterapie, a declarat într-un interviu acordat 360medical.ro că România are un deficit de centre de radioterapie, astfel că pacienții oncologici care au nevoie de acest tip de tratament sunt trecuți pe liste de așteptare.

Specialistul a explicat că, pentru a fputea începe tratamentul, pacientul are nevoie de un diagnostic de certitudine, iar acesta se pune pe baza unui buletin histopatologic.

De asemenea, pacientul trebuie să fie luat în evidență oncologică, adică să existe un medic oncolog care să urmărească cazul.

dr. Radu Bogdan Daniel

Dosarul medical al pacientului trebuie să conțină și investigații imagistice cât mai recente, pentru a putea fi edificatoare, urmând ca după discutarea cazului în comisia oncologică, să se stabilească tratamentul.

Specialistul subliniază că, în cazul conceptului de radioterapie de calitate, este vorba în primul rând de timpul acordat pacientului și pornește de la momentul diagnosticului cu discutarea cazului în comisia oncologică până la timpul acordat consultației, timpul acordat primei întâlniri cu pacientul precum și planificarea, poziționarea și ședințele de radioterapie.

Interviul complet cu doctor Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie în cadrul clinicii MedEuropa Constanța, AICI.