Radioterapie dupa histerectomie: cand se recomanda pacientei

Pentru o pacienta diagnosticata cu cancer de col uterin sau cancer de uter, oncologul va indica histerectomia. Aceasta este o metoda de tratament indicata ca prima intentie curativa, iar interventia chirurgicala poate fi una totala sau partiala. In cazul in care pacienta este expusa riscului de invazie limfovasculara sau perineurala, ea va beneficia de radioterapie dupa histerectomie. Vorbim in acest articol despre care sunt situatiile in care este nevoie de radioterapie dupa histerectomie, dar si la ce trebuie sa se astepte pacienta.

Din punct de vedere oncologic, histerectomia se recomanda pentru tratarea cancerului de col uterin si a cancerului de uter. Pentru cancerul de col uterin, se poate recurge la histerectomie doar in cazurile aflate in stadiile incipiente.

Histerectomia totala sau subtotala

Pe de alta parte, indiferent de stadiul bolii, se poate recomanda histerectomia totala sau subtotala. In cazul histerectomiei totale, se excizeaza uterul sau uterul si colul uterin.

Daca se apeleaza la histerectomie subtotala, se va exciza doar uterul, in timp ce colul ramane pe loc. In situatia in care se impune histerectomia radicala si anexectomie, atunci se scot toate organele, respectiv uter, ovare, col si o tremie din vagin.

Factori care impun radioterapie dupa histerectomie

Chiar si asa, exista o serie de factori care impun ca pacienta sa urmeze si radioterapie dupa histerectomie. Decizia pentru includerea radioterapiei in planul de tratament este luata, in principal, in functie de gradul de agresivitate al bolii. De asemenea, un alt factor este si gradul de invazie al cancerului in muschiul uterului si cat de mare este acest cancer ca si de dimensiune. Poti afla mai multe informatii din articolul Recomandare pentru radioterapie: dosarul pacientului .

Astfel, in functie de toate acestea, poate fi recomandata radioterapie externa sau brahiterapie in diferite stadii. Brahiterapia este un tip de radioterapie care livreaza doze mari de radiatii direct la nivel tumoral. Tehnica de tratament oncologic este disponibila in putine centre din Romania, ceea ce face ca accesul la tratament sa fie, uneori dificil. Brahiterapia este insa disponibila in centrul MedEuropa din Bucuresti.
Atentie, insa ca nu orice pacienta diagnosticata cu cancer de col uterin sau cancer de uter poate beneficia de brahiterapie. Cazurile sunt atent selectionate, in baza unor criterii clare.

brahiterapie bucuresti

De precizat ca avantajul brahiterapiei il reprezinta posibilitatea iradierii directe a tumorii chiar din interiorul acesteia. Acest lucru este posibil prin utilizarea diferitelor dispozitive, precum ace, tuburi rigide sau flexible sau folosindu-se mulaje de suprafata. Efectele adverse ale tratamentului sunt astfel mult mai reduse. Mai multe informatii despre acest tratament poti afla din articolul Brahiterapie: doze mari de radiatii direct la nivel tumoral .

Radioterapie dupa histerectomie: rolul limfadenectomiei

Pentru pacientele diagnosticate si cu ganglioni pozitivi in cancerul de col uterin sau cancer de uter, histerectomia ar trebui facuta si cu limfadenectomie. Procedura presupune scoaterea a cel putin 10 ganglioni pelvini pentru a se vedea daca acei ganglioni au fost invadati sau nu. Acesta este un factor de prognostic si ajuta foarte mult in planul de tratament.

In cazul in care acesti ganglioni au fost pozitivi, atunci se recomanda si radioterapie, si chimioterapie, si brahiterapie, in functie de mai multi factori.

Radioterapie dupa histerectomie, in functie de riscuri

Totodata, radioterapia postoperatorie adjuvanta, dupa histerectomie, poate fi indicata in cazul in care pacienta prezinta anumite riscuri, cum ar fi:

  • gradul de invazie a cancerului;
  • gradul de invazie limfovasculara;
  • gradul invaziei perineurala;
  • cat de mare a fost cancerul, ca si dimensiune;
  • daca si cand s-a extirpat cancerul;
  • daca s-a rezecat in limite de siguranta oncologica sau nu.

In cazul in care pacientei i s-a taiat in tumora, atunci i se va recomanda radioterapia si brahiterapie, in functie de caz.

Radioterapie dupa histerectomie: pregatirea inainte de sedinte

Pacientei care urmeaza sa se prezinte la computerul tomograf de planificare i se recomanda sa aiba un scaun in acea dimineata. De asemenea, ea trebuie sa nu fie balonata. Pentru aceasta, va trebui sa evite consumul anumitor alimente, cu o zi-doua inainte de sedinta de radioterapie.

radioterapie medeuropa

Cu jumatate de ora inainte de procedura, pacienta va trebui sa bea jumatate de litru de apa, cu scopul de a fi bine hidratata, dar mai ales pentru ca vezica sa aiba un anumit volum.

Efectele secundare ale radioterapiei dupa histerectomie

Efectele secundare ale radioterapiei dupa histerectomie sunt atat unele pe termen scurt, cat si unele care pot aparea pe termen lung.

Astfel, in timpul radioterapiei dupa histerectomie, pacienta se poate confrunta cu efecte secundare precum:

  • oboseala;
  • diaree;
  • usturime la urinat;
  • urinari frecvente;
  • dureri pelvine difuze, de intensitate mica;
  • posibilitatea aparitiei anemiei.

Pe termen lung, exista riscul aparitiei unor efecte secundare ale radioterapiei dupa histerectomie precum:

  • stenoza vaginala;
  • cistita radica;
  • rectita radica;
  • riscul aparitiei unui al doilea cancer: avand in vedere ca tratamentul foloseste radiatii X, riscul ca dupa 10 ani de zile sa apara un cancer radioindus este de 2-3%.

Chiar si asa, din fericire, beneficiile radioterapiei dupa histerectomie depasesc cu mult riscurile.

Tu sau un apropiat al tau a primit un diagnostic de cancer si ai nevoie de opinia unui specialist? Ai indicatie de radioterapie si nu stii unde sa te adresezi? Suna acum la 021 9971 si solicita o programare intr-unul dintre centrele noastre.

Alte articole

Call Now Button