Radioterapia în metastazele osoase, tratament cu scop paliativ

Metastazele osoase aparute in cursul evolutiei bolii pacientului sunt practic invalidante de multe ori, prin simptomatologia si riscurile de complicatii care pot sa apara in urma metastazelor. Cand se poate indica radioterapie in metastaze osoase, in ce masura poate fi realizat un tratament cu scop paliativ, explicam in acest articol.

Deseori, in evolutia cancerului, metastazele osoase sunt frecvent intalnite in momentul in care vorbim de progresii – boala metastatica. Sunt anumite localizari in care metastazele osoase apar mai frecvent decat alte localizari, cum ar fi prostata, san, plaman. Prostata, de exemplu, este cea mai implicata in aparitia metastazelor osoase.

radioterapie in metastaze osoase

De multe ori, metastazele osoase nu apar doar in cursul evolutiei bolii. Practic, ea este descoperita in momentul in care pacientul acuza un simptom. Astfel, diagnosticul este pus pornind de la acest simptom – durerea osoasa. Acesta ne indruma catre medic si practic, diagnosticam pacientul in momentul in care este in stadiul IV, stadiul metastatic, cu metastaze osoase.

Radioterapie in metastaze osoase, scop paliativ

Atunci cand vorbim de metastaze osoase, vorbim despre radioterapie paliativa. Acest tratament are scopul de a ameliora simptomatologia si de a evita un risc de complicatii, imbunatatind in felul acesta calitatea vietii pacientului. Cand vorbim de metastaze osoase, asociem in mod clar cu durere. Astfel, ameliorarea simptomatologiei este principalul beneficiu. In ceea ce priveste complicatiile, acestea sunt date de fracturi, de compresii ale maduvei spinarii, care pot fi prevenite prin radioterapie. Radioterapia determina osificare in zona respectiva si consolidarea osului.

Radioterapie in boala oligometastatica

Cand vorbim de paliatie, sigur ca vorbim de un numar mai mic de sedinte, intre una si 10 sedinte, mai exact. Radioterapia este indicata in functie de localizarea metastazelor osoase. Chiar daca vorbim de paliatie, se poate face radioterapie de tip 3D, IMRT-VMAT si stereotaxie.

Radioterapie in metastaze osoase – Dr. Diana Ratea, medic specialist radioterapie MedEuropa Bucuresti

Este un concept care este destul de discutat in ultimul timp, desi a aparut in urma cu cativa zeci de ani, in `95 aproximativ, boala oligometastatica. Oligo, ceea ce inseamna putin, deci un numar mic de metastaze. Sunt studii in momentul de fata in derulare, studii de faza III, pentru a evalua beneficiul pe care il poate avea tratarea acelor metastaze. Chiar daca nu sunt dureroase, chiar daca nu prezinta risc de fractura, studiile au aratat o imbunatatire a supravietuirii pacientului tratand si acele leziuni alaturi, bineinteles de tratamentul tumorii primare.

De exemplu, in cazul unui cancer pulmonar, avem excizia formatiunii primare, tumorii primare, alaturi de tratament sistemic. Vorbim de chimioterapie, imunoterapie, in functie de histologie. Se alege tratamentul sistemic si ulterior, in cazul in care, de exemplu, pacientul prezinta boala oligometastatica, tratamentul acelor leziuni tintit. Tratamentul se poate face cu interventie chirurgicala si prin radioterapie. In radioterapia stereotaxica, se administreaza o doza mai mare de radiatii. Se protejeaza astfel tesutul sanatos din jurul formatiunii respective. Ceea ce a demonstrat in studiile efectuate pana acum, un beneficiu in ceea ce priveste supravietuirea.

Dr. Diana Ratea, medic specialist radioterapie

Posibilitatea de a gestiona efecte adverse

Putem discuta chiar de efecte tardive, pentru ca pacientii au un prognostic si o speranta de viata buna, in anumite localizari in boala oligometastatica. In ceea ce priveste efectele acute care pot sa apara, in primul rand cel mai frecvent intalnit efect este o usoara exacerbare a durerii in momentul in care iradiem. Sigur, pacientul se prezinta pentru durere. Durerea in timpul radioterapiei, prin inflamatia si edemul care apar, poate determina o usoara exacerbare a durerii initiale. Aceasta se remite dupa finalizarea radioterapiei, imbunatatind simptomatologia initiala. Sigur, se evalueaza cu o scala a durerii simplomatologia inainte, in timpul si dupa finalizarea radioterapiei.

Practic, sunt indicatiile intalnite si in alte localizari, un aport adecvat nutritional, un aport de lichide adecvat, pentru care sigur nu e neaparat o pregatire prealabila, cat o pregatire, continuare si ca stil de viata.

Sunt si situatii speciale, destul de multi pacienti necesitand asistenta din partea familiei. Aceasta poate fi si un factor, si un criteriu in a decide numarul de sedinte, in functie de disponibilitatea familiei, in anumite situatii.

Pentru o evaluare corecta a pacientului, trebuie sa va adresati celui mai apropiat centru MedEuropa.

MedEuropa Bucuresti

MedEuropa Constanta

MedEuropa Oradea

MedEuropa Brasov

Alte articole

Call Now Button