Tratamente si tehnici de ultima generatie folosite in clinicile MedEuropa

Clinicile MedEuropa pun la dispozitia pacientilor tehnici si tehnologii de ultima generatie pentru tratamentul cancerului, 100% gratuit. Echipa de profesionisti este esentiala in abordarea multidisciplinara a pacientului oncologic pentru a oferi cel mai bun tratament pentru cancer. Despre tehnologii de radioterapie vorbim in materialul urmator.

Tehnologiile si tehnicile folosite in clinicile MedEuropa sunt:

  • Versa HD™;
  • C-RAD Catalyst™;
  • DIBH (Deep Inspiration Breath Hold).

Cel mai bun tratament pentru cancer cu ajutorul Versa HD

Versa HD™ este solutia premium de la Elekta. Echipat cu colimatorul Agility™, acest accelerator liniar face posibila efectuarea de tratamente sofisticate, precum cele stereotactice intr-un mod sigur, rapid si eficient.

Prin conformarea rapida si de inalta precizie cu ajutorul colimatorului multilamelar Agility™, se pot folosi fascicule FFF (flattening filter free – fara filtru de aplatizare – vezi in video cum functioneaza un accelerator liniar). Acestea permit livrarea unor doze mari de radiatii intr-un timp scurt (“high dose rate”), indispensabile pentru radioterapia stereotactica/ radiochirurgie.

Cum functioneaza un accelerator liniar

Datorita versatilitatii sale, acceleratorul liniar Versa HD™ poate fi utilizat nu doar in tratamentele de stereotaxie/radioterapie hipofractionata, ci si in cele normo-fractionate, pentru aproape toate localizarile tumorale.

Impreuna cu masa HexaPOD™, un sistem de pozitionare robotizat complet integrat, cu 6 grade de libertate, se asigura o acuratete sub-milimetrica a radioterapiei, atat in cazul tratamentelor stereotactice/hipofractionate, cat si in cazul celor cu fractionare conventionala.

sistem de pozitionare robotizat complet

Toate acestea contribuie la reducerea la minimum a riscului de cancer secundar radio-indus. In plus, ajuta si la imbunatatirea experientei pacientului in ceea ce priveste confortul si durata sedintei.

Cel mai bun tratament pentru cancer cu ajutorul C-RAD Catalyst

C-RAD Catalyst™ este o solutie utilizata in clinica noastra pentru radioterapia ghidata de imagistica de suprafata (Surface Image Guided Radiation Therapy).

Se creeaza o “harta” virtuala a suprafetei corporale a pacientului, putandu-se urmari in timp real eventualele miscari ale acestuia. Se porneste de la o imagine de referinta, obtinuta in urma reconstructiei suprafetei pacientului pe baza imaginilor de la CT-ul de plan, care este apoi comparata cu harta rezultata din pozitia zilnica a pacientului. Cele doua harti tridimensionale trebuie sa se suprapuna in limita unor marje milimetrice impuse, confirmandu-se astfel in timp real, in orice moment al sedintei de tratament, pozitia corecta.

Harta de referinta este proiectata pe corpul pacientului, astfel incat se pot vizualiza rapid erorile de pozitionare zilnica. Tehnicianului ii este mult mai usor sa faca corectiile necesare. Impreuna cu posibilitatea urmaririi continue “intra-fraction” (din timpul sedintei propriu-zise), se asigura livrarea unui tratament optim. Adica se limiteaza drastic dozele la organele la risc din vecinatate. Practic, prin folosirea acestui sistem, se poate controla si ultima variabila ramasa: miscarile pacientului – involuntare sau fiziologice (ex. miscarile respiratorii).

tehnologii de radioterapie C-RAD
FOTO: Imagistica de suprafata poate detecta modificari ale pozitiei pacientului;
sursa: physicsworld.com

Sistemul Catalyst monitorizeaza pozitia si miscarile respiratorii pe tot parcursul sedintei de radioterapie. Fasciculul de radiatii este intrerupt automat daca apar modificari, pana cand pacientul revine in pozitia corecta De exemplu, atunci cand pacientul a tusit sau a inspirat profund, apoi respira iar normal. Astfel se asigura atat un tratament mai precis si corect, cat si un element in plus pentru siguranta pacientului.

DIBH – Deep Inspiration Breath Hold, printre tehnologii de radioterapie de top

Tot cu ajutorul sistemului Catalyst, prin urmarirea miscarilor respiratorii (respiratory gating), se pot efectua tehnici speciale de iradiere, precum DIBH (Deep Inspiration Breath Hold). In mod obisnuit, sedintele de radioterapie se administreaza cu pacientul respirand normal, fara a se tine cont de faza respiratorie.

Pacientul este instruit inainte si in timpul sedintelor de radioterapie sa inspire profund si sa isi tina respiratia, respectiv sa respire normal. Doza urmeaza sa fie livrata numai in inspir profund. Sistemul Catalyst urmareste in timp real posibilele abateri de la pozitia calculata de tratament. Fasciculul este pornit si oprit automat in functie de faza respiratorie in care se afla pacientul (inspir profund, respectiv “free breathing”). Dezavantajul acestor tehnici speciale este acela ca timpul total al fiecarei sedinte este mai mare.

DIBH
FOTO: Inspir profund (DIBH) vs respiratie normala (Free-Breathing). Se poate observa cum distanta dintre inima si peretele toracic este mult mai mare in cazul DIBH, reducandu-se astfel doza la cord; sursa: cancer.stonybrookmedicine.edu

Avantajul major consta in administrarea unui tratament mult mai conformational, cu toxicitati minime. Spre exemplu, toxicitatea cardiaca asociata iradierii sanului sau peretelui toracic stang este mult diminuata comparativ cu tehnica clasica de iradiere in “free breathing” (respiratie normala).

Tehnologii de radioterapie: 4DCT/4DCBC

4DCT/4DCBCT sunt tehnici prin care se tine cont nu doar de imaginea tridimensionala “instantanee”, obtinuta in cazul efectuarii unei scanari CT clasice, ci de imaginea “tetradimensionala” in care se poate afla o tumora mobila. De exemplu, o tumora pulmonara are o pozitie diferita in functie de timpul respirator.

Miscari tumora pulmonara; sursa: i.gifer.com

Tehnologia de scanare si simulare CT 4D se face prin “slow scan” (scanare lenta). Scopul este de a se surprinde toate pozitiile in care se poate afla la un moment dat un volum tinta. Suma acestora delimiteaza asa-numitul “ITV” (internal target volume).

In cazul tumorilor localizate la nivelul unor zone imobile sau cu mobilitate redusa, precum tumorile cerebrale sau de sfera ORL, este suficienta scanarea CT clasica. In cazul tumorilor mobile, cum ar fi cele pulmonare, scanarea 4DCT, respectiv verificarea zilnica prin 4DCBCT devin indispensabile pentru acuratetea si efectuarea in conditii de maxima siguranta a unor tratamente specializate (vezi Stereotaxie: tehnici, indicatii si avantaje).

Succesul unui tratament oncologic consta in colaborarea eficienta in cadrul echipei multidisciplinare, deci un tumor board functional, si accesul la cele mai bune tehnici si tehnologii de radioterapie, implicit de tratament.

Ai primit un diagnostic de cancer si ai nevoie de opinia unui specialist? Ai indicatie de radioterapie si nu stii unde sa te adresezi? Suna acum la 021 9971 si solicita o programare intr-unul dintre centrele noastre.

Articol realizat de Dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie MedEuropa Bucuresti

Bibliografie: elekta.com; c-rad.se; i.gifer.com; physicsworld.com; cancer.stonybrookmedicine.edu

Alte articole

Call Now Button