Ce trebuie sa manance un bolnav de cancer: sfaturi de nutritie

La fel de important ca ce mancam este cum preparam ceea ce mancam. Specialistii MedEuropa recomanda pastrarea alimentelor cat mai intacte, asadar cat mai putin procesate. Alte sfaturi si recomandari despre ce trebuie sa manace un bolnav de cancer, in materialul urmator.

La orice tip de pacient, este important cum preparam mancarea. Ca popor, consumam foarte multe grasimi si mancaruri, prajeli. Practic, noi trebuie sa avem grija cum preparam alimentele, astfel incat sa nu pierdem din nutrienti, din macro si micronutrienti. Sa le pastram cat mai intacte tocmai ca sa putem sa ajutam organismul sa beneficieze de ele. Daca le prajim si le fierbem, nu o sa avem ceea ce ne trebuie.

La categoria de alimente nesanatoase intra fast-food-ul si semipreparatele, bauturile carbogazoase, chiar si alcoolul, daca e in cantitati mari.

Un pahar cu vin in zona mediteraneeana se consuma si e chiar recomandat pentru bolile cardiovasculare. Dar toate aceste bauturi si toate aceste dulciuri preparate si alimente gata de utilizare, vin cu anumiti conservanti care in timp s-a aratat ca dauneaza. Adica duc la obezitate, de la obezitate la diabet, de la diabet la boli cardiovasculare si tot asa. Deci clar nu e recomandat, mai ales unei persoane bolnave. Excluderea acestor alimente e prima pe lista.

Roxana Raluca Barzu, nutritionist clinician

Pacienti cu tumori ale esofagului, in zona toracica sau in zona superioara au de o alimentatie speciala si pacientul trebuie urmarit indeaproape.

Ce trebuie sa manace un bolnav de cancer

Majoritatea pacientilor stiu deja care sunt riscurile unei alimentatii necorespunzatoare. Multi dintre ei ajung la medic deja cu tendinte de malnutritie sau cu scadere in greutate.

ce trebuie sa manace un bolnav de cancer

Cu ajutorul nutritionistilor, ei trebuie sa ramana in zona de confort. De cele mai multe ori, pacientii oncologici inteleg ce trebuie sa manace un bolnav de cancer si se adapteaza. Vor sa lupte si sa treaca peste tratament si peste boala.

Ei nu considera ca e un calvar, doar ca nu stiu ce sa manance si cum sa se alimenteze. Si ce alimente sunt potrivite pentru ei, si care nu. Evident ca unii dintre ei deja le-au testat si isi elimina automat din alimente. Dar toata zona tubului digestiv in general e afectata si acolo practic e nutritia oncologica. Acolo pacientii au nevoie de nutritionistul oncolog.

Roxana Raluca Barzu, nutritionist clinician

Sunt foarte multe detalii specifice fiecarei situatii in parte. Pacientii care vin la MedEuropa beneficiaza de servicii complete, oferite de toti specialistii care participa la tumor board. Este foarte important ca ei sa fie preluati si de catre nutritionist, si de psihoterapeut, care au un dialog constant cu medicii oncologi.

Centrul MedEuropa Bucuresti este situat in Sos. Dobroesti, nr. 20A, este accesibil atat cu transport public, cat si privat. Programarile pot fi facute la telefon 021 9971.

Alte articole

Call Now Button