Alimentatia in cancer: rolul nutritionistului in cadrul tratamentului oncologic

MedEuropa pune accent pe colaborarea in cadrul echipei multidisciplinare. Ceea ce inseamna, implicit, ca pacientii conteaza permanent pe prezenta unor specialisti nutritionisti si psihologi. Fiecare dintre acestia lucreaza permanent cu medicii oncologi si radioterapeuti. Care este rolul nutritionistului si cum abordam noul stil de viata, implicit alimentatia in cancer, ne explica Roxana Raluca Barzu, nutritionist clinician.

Un pacient oncologic se prezinta in centrele MedEuropa deja afectat din punct de vedere nutritional. Mai ales daca are o tumora pe tubul digestiv, pe esofag, pe stomac, gastric. Depinde foarte mult de zona afectata.

Noi trebuie sa ii tinem in parametrii nutritionali si intr-un echilibru energetic corespunzator, astfel incat ei sa poata sa se alimenteze cat mai natural. Daca ajungem pe parenteral, deja vorbim de un pacient malnutrit, ceea ce accentueaza riscurile bolii.

Roxana Raluca Barzu, nutritionist clinician

Alimentatia in cancer, riscuri

In primul rand, daca alimentatia in cancer nu este corespunzatoare, atunci pacientul nu mai poate sa raspunda corect tratamentului. Telul este ca pacientul sa raspunda corect tratamentului. Si sa aiba o complianta la tratament. El trebuie sa se hraneasca. Nehranindu-se, pierde din nutrienti si e mai dificil.

Rolul nutritionistului este de a-l seconda si de a-l sustine pe toata perioada terapiei. In timpul tratamentului, nutritionistul ii vede aproape saptamanal pe acesti pacienti, tocmai pentru ca ii monitorizam si vrem sa vedem exact cum se alimenteaza si sa intervenim in timp util.

Cum se schimba alimentatia in cancer

Pacientul trebuie sa isi modifice stilul de viata si sa urmeze alte obiceiuri alimentare. Mai ales daca au afectata zona digestiva.

Am avut pacienti care au venit aici dupa radioterapie la control, erau bine, dar in continuare ei se alimenteaza asa cum au fost invatati pe perioada terapiei. Ei trebuie sa ajunga la kilogramele lor initiale, ceea ce e destul de greu.

Roxana Raluca Barzu, nutritionist clinician
regim alimentar cancer

Rolul psihologului in abordarea pacientului oncologic

Rolul psihoterapeutului este clar, dar ramane un proces dificil. Unii dintre pacienti se pot mobiliza mai greu. Altii au suport din partea familiei. Marea majoritate a pacientilor vin insotiti de apartinatori. Apartinatori cu care noi discutam si pe care ii intrebam si le dam indicatiile necesare in ceea ce priveste alegerea alimentelor si prepararea lor, pentru ca e foarte importanta pentru acesti pacienti. Se schimba stilul de viata atat al pacientului, cat si al intregii familii.

Alte articole

Call Now Button