Cancer colorectal: care sunt primele semne si ce trebuie sa faci daca ai primit diagnosticul

Cancerul colorectal este un cancer care apare prin modificarea celulelor. Mai exact, prin aparitia unor celule maligne la nivelul mucoasei colorectale. De obicei, aceste modificari apar prin mutatii genetice la nivelul unor gene. Sunt favorizate si de anumiti factori de risc. Dr. Cristina Duran, medic specialist radioterapie, ne spune care sunt riscurile pentru dezvoltarea unui cancer colorectal si care este tratamentul care poate fi indicat in acest caz.

Factori de risc pentru cancer colorectal

Putem sa categorisim cei doi factori de risc in factori de risc exogeni, care tin de pacient si pot fi modificati. Ne referim la obezitate, supraponderalitate, lipsa de activitate fizica, dieta neechilibrata, adica bogata in anumite alimente cum sunt: carnea rosie, cum este carnea de porc, ficatul, si saraca in alimente precum fibre, alimente crude, fructe, legume.

analize cancer colorectal

Cealalta categorie de factori, pe care nu-i putem modifica, implica istoricul familial al pacientului. Aici vorbim si despre varsta pacientului. Pacientii peste o anumita varsta, de obicei pacientii peste 50 de ani, au predispozitie mai mare de a dezvolta un cancer colorectal. Aceasta situatie o regasim si la pacientii care au un istoric personal de existenta a unor polipi benigni, dar care la un moment dat se pot transforma in maligni.

Prevenirea cancerului colorectal

Un pacient peste 50 de ani ar trebui sa faca o rectoscopie. Vorbim chiar de colonoscopie pentru pacientul peste 50 de ani.

Pacientii despre care va povesteam mai devreme, cei care au un istoric familial, adica o ruda de gradul I cu un cancer colorectal, ar trebui inainte de varsta de 40 de ani sa faca o colonoscopie a intregului tub digestiv. Daca totul e normal, pot repeta aceasta colonoscopie la un interval mai mare de timp. Asta inseamna undeva la 3 ani de zile.

Dr. Cristina Duran, medic specialist radioterapie

Cancerul colorectal: semne si simptome

Semnele care ne trimit la medic de obicei sunt tulburarile de tranzit. Ceea ce inseamna ca e probabil sa avem o alternanta constipatie – diaree sau suntem foarte constipati de foarte mult timp. Ori exista o usoara sangerare pe care o sesizam in scaun atunci cand folosim hartia de toaleta. Sau tot timpul suntem balonati, tot timpul avem gaze. Adica sunt lucruri care ar trebui sa ne trimita la medic. In principiu, cam acestea ar fi simptomele.

Diagnosticarea unui cancer colorectal

Un pacient care a fost diagnosticat cu o astfel de patologie colorectala, sau mai degraba cu patologia rectala, se poate astepta sa faca investigatii amanuntite cum ar fi CT-ul, RMN-ul. Ne putem indrepta chiar catre PET-CT, care este o investigatie superioara celor doua mentionate mai devreme. O colonoscopie care sa evalueze intregul tub digestiv.

cancer colorectal

Biopsia este obligatorie, pentru ca sigur acolo avem confirmarea certitudinii de diagnostic. Urmeaza o discutie multidisciplinara intr-un tumor board in care vor fi prezenti radioterapeut, imagist, oncolog, chirurg, care vor discuta abordarea generala, care pentru cancerele colorectale este o strategie multimodala in care au loc atat radioterapia, cat si chirurgia, si chimioterapia.

Pentru programari intr-unul dintre centrele MedEuropa, puteti suna in Call Center, de unde puteti selecta clinica dorita, la 021 9971.

Alte articole

Call Now Button