Protocolul pentru fiecare tip de localizare nu include numai numarul de sedinte si doza prescrisa. Acesta include si un regim alimentar, o pregatire pentru radioterapie. Despre ce este de facut inainte de o sedinta de tratament, aflam din articolul urmator.
Pentru pacientii care fac iradiere in zona abdomino-pelvina, exista o pregatire intestinala si o pregatire a vezicii urinare. Pacientul poate face aceasta pregatire in clinica. O parte din pregatire pentru radioterapie se face insa si acasa. Mai exact, se indica respectarea unui regim alimentar si este indicat sa avesti scaun dimineata.
O alta pregatire, cea legata de hidratare si de consumul de lichide, se face in clinica. Pentru acest tip de pacienti, se indica prezenta in clinica undeva cu 40 minute, o ora, inainte de programarea sedintei de tratament. Pentru celelate localizari, nu exista pregatiri speciale si pacientii vin conform programarii.
Pregatire pentru radioterapie paliativa
Sunt si situatii speciale. Mai exact, fie ca pacientul are tratament cu intentie paliativa, fie ca nu are tratament cu intentie paliativa, are tratament cu intentie curativa, dar are durere si nu poate fi pozitionat, nu poate sta corect la tratament, atunci el este chemat undeva cu jumatate de ora, o ora inainte.
I se administreaza o perfuzie cu tratament antalgic, ceva de durere, in asa fel incat el sa poata sta relaxat si sa isi poata efectua tratamentul.
Terminarea unei sedinte de tratament
Dupa tratament, in marea majoritate a localizarilor tumorale, pacientul poate pleca linistit acasa. Nu este radioactiv pentru cei din jur. Nu exista niciun fel de toxicitate pentru familie, nici daca exista copii mici acasa, nu exista niciun fel de problema. Sunt alte localizari (de exemplu, localizarile cerebrale), in care de multe ori pacientul trebuie sa mai ramana o jumatate de ora, o ora, in clinica pentru a i se administra o perfuzie care sa previna aparitia unor efecte secundare acasa.
Inainte de prima sedinta de radioterapie, despre care poti citi mai multe in Inainte de radioterapie: la ce sa te astepti atunci cand ajungi intr-o clinica de specialitate, fiecare pacient este discutat in tumor board. Abordarea multidisciplinara se regaseste in toate centrele MedEuropa. Pentru programari, sunati la 021 9971.