Cancerul pulmonar: simptome, diagnosticare si tratament

Cancerul pulmonar este un diagnostic pe care il primesc anual peste 10.000 de romani. Semnele sunt unele usor de identificat, dar apar deseori in stadii avansate. Mai ales ca nu discutam despre un cancer care sa fie supus screeningului. Care sunt simptomele pe care le poate da un cancer pulmonar, care este parcursul pentru diagnosticare si ce optiuni de tratament avem, explicam in articolul de mai jos.

Screening in cancer pulmonar: poti sa previi?

Nu exista o indicatie de screening. Exista niste indicatii la pacientii care prezinta un risc destul de mare. De exempulu, care au avut neoplazii in familie. Ne referim cu precadere la cei care fumeaza sau care lucreaza in mediu toxic, cu diverse gaze, azbest etc. Acestia trebuie sa urmareasca ceva mai des in ce stare se afla,. Trebuie sa mearga la pneumolog, eventual sa faca o radiografie pulmonara, dupa 50 de ani sau daca apar simptome. Pentru ca intotdeauna un cancer diagnosticat in stadiu incipient are o rata de supravietuire si sanse de vindecare mult mai mari.

Semne ale cancerului pulmonar

O tuse persistenta, care nu cedeaza la antitusive obisnuite, hemoptizii, adica o tuse in care elimini mici cheaguri sau chiar sange proaspat, dureri toracice, transpiratii nocturne care persista. Nu mai spun de partea cu respiratia dificila (aceasta apare in stadii mai avansate). Toate acestea ne indica necesitatea unor investigatii.

Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala

Inainte de a aparea dispnea, se poate observa ca scade totusi, intr-o oarecare masura, capacitatea de efort. Este important ca pacientul sa aiba o legatura cu medicul de familie. Medicul de familie il urmareste si este mult mai aproape de el.

In momentul in care apar anumite lucruri care ridica niste suspiciuni, este foarte important ca medicul de familie sa indrume pacientul catre medicul specialist. In cazul unui cancerul pulmonar, primii pasi sunt catre medicul pneumolog. Acesta va face niste investigatii imagistice.

Ulterior, daca este cazul si cand apare necesitatea unui examen histopatologic, se poate efectua ori prin bronhoscopie, care poate fi facuta de pneumolog, ori chirurgie toracica. Depinde foarte mult de localizare, sau discutam despre o punctie-biopsie cu ac fin, care se face de catre un imagist interventional.

Diagnosticarea cancerului pulmonar

In functie de stadiu, oncologul recomanda tratamentul si eventual, aceste testari moleculare, daca boala este avansata sau este metastazata. Daca nu, optiunile sunt de interventie chirurgicala sau de radiochimioterapie definitiva. Toate aceste decizii terapeutice se iau in functie de stadiu, comorbiditati, de dorintele pacientului.

Recomandari in cancer pulmonar

Cancerul pulmonar, ca incidenta la nivelul ambelor sexe, este numarul unu. Dar, pe de alta parte, este un cancer care apare influentat de factori externi. Facem referire la fumat. Peste 80% din neoplaziile pulmonare au ca etiologie fumatul. Este un cancer care se poate preveni, daca ne oprim la timp.

Tratamentul cancerului pulmonar

Cancerele pulmonare se impart in doua mari categorii: cancere pulmonare cu celula mare si cu celula mica. Cele cu celula mica raspund destul de bine la chimioterapie. Si atunci, cancerele pulmonare cu celula mica, care sunt aproximativ 15-20% din totalul cancerelor pulmonare, au ca optiune de tratament interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia.

Centrul MedEuropa din Bucuresti este situat pe Sos. Dobroesti, nr. 20A, iar programarile pot fi realizate prin Call Center la 021 9971.

Alte articole

Call Now Button