Radioterapia, un scurt istoric: primele indicatii de tratament

Efectele radioterapiei sunt niste efecte acute, care sunt vizibile sau se simt in timpul tratamentului, niste efecte subacute, pe care le observam la o perioada de cateva saptamani de la terminarea tratamentului, si efectele tardive. Despre managementului lor si despre cum a devenit radioterapia o parte din abordarea multidisciplinara a cancerului, explica Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie.

In principal, in momentul in care vorbim pentru prima data, pe pacienti ii sperie intr-adevar efectele imediate. Pe noi ne sperie si efectele imediate, dar suntem interesati, in primul rand, de efectele tardive. Beneficiile pe care le-a adus tehnologia in controlul efectelor adverse ale radioterapiei se reflecta atat in partea de efecte acute, cat mai ales in cele tardive. O sa incerc sa explic exact ce inseamna fiecare dintre ele.

Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie

Tratamentul bolii Hodgkin, unul dintre primele succese ale radioterapiei

Este un exemplu pe care eu (n.r. Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie) il folosesc suficient de des cand ma intreaba pacientii daca radioterapia chiar a tratat vreo boala. Unul din primele succese ale radioterapiei a fost boala Hodgkin care, inainte de aparitia chimioterapiei si de utilizarea chimioterapiei. A fost tratata cu succes, cu foarte mult succes, de radioterapie singura. Nu toate cazurile, dar majoritar.

S-a observat ca, in randul femeilor tinere, tratate in acel moment (la 25-30 de ani), peste 20 de ani de la momentul la care erau vindecate de boala Hodgkin. Tratamentul a constat doar in radioterapie. Radioterapia fiind la nivelul toracelui, cu toate protectiile puse la momentul respectiv, vorbim de anii ‘50, anii ’60, pacientele respective au dezvoltat o tumora de san.

Le-a crescut riscul de aparitie a cancerului de san si, din cauza aceasta, cumva s-a facut o trecere, sa spunem, catre chimioterapie in tratamentul bolii Hodgkin. Radioterapia a ramas o solutie pentru controlul bolii. Acum, acesta este un efect tardiv de care tinem cont si pe care incercam sa il evitam prin toate mijloacele pe care le avem la dispozitie: prin aparatura pe care o avem, prin tehnologia pe care o avem. Cum facem acest lucru? Pentru ca asta este un subiect foarte sensibil pentru majoritatea pacientilor.

Radiatiile, sursa de ingrijorare

Toata lumea stie ca radiatiile sunt daunatoare. Cand vii la radioterapie, primul lucru de care iti e teama, ma rog, al doilea lucru – primul este ca iti cade parul sau lista de lucruri de care te temi – este ca radiatiile sunt daunatoare pentru ca favorizeaza aparitia cancerelor. Acum, evident, nu este de contestat acest lucru.

clinica pentru tratamentul cancerului

Pe de alta parte, este si foarte greu sa delimitezi intre aparitia unei a doua neoplazii la interval de 15-20 de ani de prima (n.r. neoplazie) de tratamentul propriu-zis de radioterapie, de combinatia cu chimioterapia si de predispozitia genetica. Aparitia unei neoplazii, practic, poate sa insemne ca ai o predispozitie mai mare pentru a doua neoplazie. Deci, este foarte greu de zis.

Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie

Ceea ce facem noi in mod real este sa ne asiguram ca tesutul sanatos este foarte bine protejat, ca dozele pe care le administram tumorii sunt in asa fel administrate incat, in jurul tumorii, ceea ce este sanatos sa fie, sa primeasca doza de iradiere minima si pe care organul o tolereaza. S-a observat ca radioterapia este in randurile noastre de peste 100 de ani, spre deosebire de chimioterapie, care este mai tanara.

Studiile au aratat ca putem sa mergem pentru anumite organe pana la un anumit nivel, fara sa fie un efect nociv clar.

Alte articole

Call Now Button