Consilierea psihologica, esentiala pentru pacientul oncologic

Consilierea psihologica face parte din abordarea multidisciplinara a pacientului oncologic. Specialistii MedEuropa considera esential suportul psihologic, de care pacientul are nevoie inca din perioada suspiciunii de cancer si chiar si dupa tratament, in etapa in care bolnavul devine supravietuitor. Despre ce se intampla in cadrul acestor sedinte, ca de mult poate ajuta familia si de ce mizam pe suportul specialistilor, ne explica Adriana Stefania Filipache, psiholog clinician si psiho-oncolog MedEuropa Bucuresti.

Problemele psihologice capata o dimensiune importanta in bolile oncologice, de la comunicarea diagnosticului pana la gestionarea tuturor fazelor (Baider si Surbone, 2014; Chaturvedi si colab., 2014; Grassi si colab., 2015). Atunci cand sunt diagnosticati cu cancer, aproximativ 30% dintre pacienti pot suferi afectiuni importante din sfera sanatatii mintale (Singer si colab., 2010, 2013; Mitchell si colab., 2011; Vehling si colab., 2012). Studiile indica faptul ca toti pacientii, intr-o masura mai mare sau mai mica, trec prin faza de negare. Este prima faza: „Nu e adevarat!”, „Nu mi se intampla mie!”, „Eu nu am boala asta!”.

Faza de negare, etapa prin care trec toti bolnavii oncologici

Pacientul trece prin analize, cere opinia diferitilor medici si cauta sa ii confirme cineva ca nu are acest diagnostic.

Din pacate, uneori poate gasi un medic care ii spune ca nu are acest diagnostic. Si aici vorbim de cazurile cele mai grave, pentru ca i se agraveaza situatia. Poate evolua de la un cancer de gradul I, II, poate sa ajunga in stadiul IV, si poate sa fie prea tarziu.

Adriana Stefania Filipache, psiholog clinician, psiho-oncolog

Consilierea psihologica in cancer: acceptarea diagnosticului

Nevoia de suport psihologic se resimte de la inceput. Nu e de ajuns sa se vorbeasca cu familia. Uneori, pacientii nu pot sa exprime familiei toate sentimentele prin care trec, toate temerile. Nu pot sa vorbeasca despre frica lor de moarte cu familia. Uneori, au copii mici. Nu poti sa deschizi discutia cu ei. Sunt anumite tehnici specifice psihologiei care sa ii duca in zona de acceptare.

In cadrul sedintelor de psihoterapie, i se explica pacientului ca, daca accepta mai repede diagnosticul, are sanse mai mari sa se vindece. Cei foarte reticenti, pot ajunge in zona de studii clinice, in care le aratam ca acceptarea a dus la o crestere de raspuns la tratament.

Consilierea psihologica in cancer: frecventa sedintelor

In prima faza, csedintele pot sa aiba loc si de doua ori pe saptamana, depinde si in ce stare e pacientul. Ulterior, o data pe saptamana. Tratamentul normal, sustinerea psihologica, ar trebui sa fie din primul moment al diagnosticului, pe toata durata tratamentului, si uneori dupa tratament.

Putem oferi suport si pentru familie, pentru ca un diagnostic „cancer”, in primul rand afecteaza clar viata pacientului, dar afecteaza si viata familiei. Barbatii sunt clar mai reticenti. Ei spun ca sunt mai puternici si ca nu au nevoie de ajutor. Accepta ajutorul mai greu. Femeile sunt mai dornice si sa vorbeasca si sa accepte ajutorul.

Protocolul este ca fiecare pacient sa intre in contact cu psihologul si cu nutritionistul, bineinteles. Se intampla ca ajutorul sa fie refuzat. Dinamica familiei se schimba total in aparitia unui diagnostic. Ajutorul trebuie sa vina in etape, din mai multe surse. Daca ne bazam pe un singur membru al familiei, acesta va ajunge sa fie foarte obosit, surmenat, stresat la randul lui. Oboseala va duce la anxietate si va ajunge, la randul lui, pacient in cabinet.

Dupa faza de negare, intervin alte faze. Intervine faza de furie, in care oamenii sunt foarte furiosi. Cu ajutorul terapeutului, furia poate sa fie un catalizator pentru dorinta de a lupta si de a trai.

Urmeaza faza de negociere, in general cu divinitatea, in forma acceptata de fiecare. „Mai lasa-mi un an din viata sa mai fac cutare lucru. Sa imi vad nepotii mai mari. Sa-mi vad copiii.”. In faza de negociere, vedem o tendinta in zona spirituala sau de meditatii. Vine faza depresiei, in care pacientii se inchid, sunt foarte obositi. Este oboseala specifica tratamentului, peste oboseala psihica. Ultima faza este faza de acceptare. Acum raspund cel mai bine la tratament, isi accepta boala si acest fapt vine cu un suflu nou, cu speranta.

Cand este indicata consilierea psihologica in cancer

E foarte important pentru pacient sa acceseze un suport psihologic inca de la inceput, sa fie insotit pe perioada tratamentului, si chiar dupa. Depresia care apare in timpul tratamentului si in timpul bolii, uneori se prelungeste si dupa.

psiholog clinica oncologie

Dupa ce s-a terminat tratamentul, este practic in faza de remisie. De cele mai multe ori, in faza de remisie apar anxietatile cele mai mari pentru ca, daca in timpul tratamentului el este antrenat in diferite activitati: sa se duca la medic, sa faca diferite lucruri, este intr-o miscare, in faza de remisie lucrurile se linistesc si gandurile incep sa-l macine.

In bolile oncologice, nu exista termenul de vindecat, exista termenul de supravietuitor. Acest termen are un impact psihologic. Este ca si cum niciodata eu nu ma voi vindeca, tot timpul voi avea aceasta sabie deasupra capului. Este foarte important ca si dupa sa existe un suport psihologic, pentru ca pacientul sa invete sa isi gestioneze emotiile si trairile si cum sa isi canalizeze energia intr-un mod pozitiv.

Alte articole

Call Now Button