Cancer de cap si gat: simptome, diagnosticare si primii pasi pentru tratament

Cancerul de cap si gat se refera ca localizare la cancerul care apare in zona tractului aero-digestiv superior, sinusurile paranazale, glandele salivare si tiroida. Despre simptomele in caz de cancer de cap si gat, proces de diagnosticare si posibile abordari terapeutice, ne vorbeste Dr. Diana Ratea, medic specialist radioterapie.

Cancer de cap si gat: simptome posibile

Sunt destule semne care ne pot ghida spre a merge la un consult de specialitate. Din pacate, pacientii ajung tarziu. De exemplu, ar fi dificultati la inghitit sau aparitia unei formatiuni care poate fi vizibila la nivelul cavitatii bucale sau o tumefactie, care poate fi la nivel latero-cervical, deci la nivelul gatului. Voce ragusita. Acestea ar fi principalele simptome care apar si care ar trebui sa ne trimita catre un consult ORL.

https://youtu.be/cEZXEX8Z6ms

Am putea sa mergem si la stomatolog. Chirurgul, BMF, ORL-istul, stomatologul sunt cei implicati in diagnosticarea si tratarea eventualelor leziuni care apar la nivelul capului si gatului.

Factori de risc in cancer de cap si gat

Fumatul si alcoolul sunt principalii factori de risc implicati in aceasta patogenie. Este motivul pentru care si in Romania, numarul de cazuri este mare in raport cu alte tari europene. De asemenea, in ultimul timp, a crescut foarte mult si incidenta HPV-ului in cancerele de cap si gat. Motiv pentru care, daca in urma cu cativa ani, ponderea era mai intalnita la sexul masculin, in momentul de fata, prin fumat, alcool, incepe sa se echilibreze. Este adevarat ca si femeile fumeaza si consuma alcool, dar si HPV-ul este in mod similar distribuit intre cele doua sexe.

Diagnosticarea cancerului de cap si gat

Pentru un diagnostic de certitudine, avem nevoie de rezultatul histopatologic. Cu acest rezultat, practic, si cu multe alte evaluari care se fac (consult ORL, investigatii imagistice generale, fie ca vorbim de CT, vorbim de RMN, vorbim de PET-CT) pentru a evalua exact care este stadiul bolii in momentul in care incepem tratamentul, fiecare caz in parte este practic analizat multidisciplinar. Obligatoriu, fiecare caz ar trebui discutat in cadrul unei comisii oncologice, ceea ce se si intampla in clinicile MedEuropa. Despre tumor board, cititi mai multe in MedEuropa Bucuresti: abordarea pacientului in tumor board.

semne cancer de cap si gat

Comisia oncologica ar trebui sa contina chirurgul, medicul ORL-ist curant, radioterapeutul, oncologul. Nu in cele din urma, foarte importanti sunt anatomopatologul, radiologul, sigur si nutritionistul si psihologul, care sunt implicati in tratamentul ulterior si recomandarile care se fac catre acest pacient.

In cadrul comisiei, practic se decide indicatia de tratament, se decide ordinea indicatiilor: daca vom incepe cu chirurgia sau daca vom incepe cu radioterapia, sau daca vom incepe cu chimioterapia, daca vorbim despre un pacient care este diagosticat cu stadiul metastatic. In momentul in care se ia decizia de tratament, practic pornim spre urmarirea strategiei terapeutice recomandate.

Alte articole

Call Now Button