Cancer de prostata: diagnosticare si optiuni de tratament

Cancerul de prostata este un tip de cancer care poate fi prevenit usor si poate fi diagnosticat in stadiu incipient. Care sunt metodele prin care se poate pune diagnosticul de cancer de prostata, ce simptome ne pot ingrijora si despre ce optiuni de tratament discutam, ne explica Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala.

Cancer de prostata: simptome

Orice simptom din sfera urologica trebuie sa ne trimita la urolog, mai ales peste varsta de 55 – 60 de ani. Dozarea PSA se poate face si prin medicul de familie, iar evolutia trebuie monitorizata. Daca apar simptome, mergem la medicul urolog.

Simptome: disurie, de exemplu, urinare cu dificultate, mictionare frecventa nocturna, ne ducem foarte des la toaleta. Toate lucrurile acestea pot sa indice anumite probleme legate de prostata.

Ajungand la medicul urolog, acesta poate face o ecografie – daca considera ca e cazul – la care se adauga aspectele clinice, facand o corelatie intre clinica pacientului si PSA.

Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala

In cazul in care se considera ca este necesara o biopsie, ea se face destul de usor. Aceasta biopsie ne aduce mai multe informatii. In functie de biopsie, de stadiu, despre care puteti citi mai multe in Stadializarea cancerului, o etapa esentiala pentru un tratament eficient, se analizeaza optiunile terapeutice.

Variante de tratament in cancerul de prostata

E vorba de cateva optiuni clare. Mai exact, interventie chirurgicala, in care urologul e foarte important sa explice pacientului la ce efecte adverse sa se astepte. Adaugam in discutie radioterapia, in cazul careia radioterapeutul trebuie sa explice pacientului la ce trebuie sa te astepte. In functie de stadiu, se poate adauga si tratament hormonal, mai exact in stadiile incipiente.

Atunci cand vorbim de stadiu metastatic, apar alte optiuni terapeutice, pe langa tratamentul hormonal, blocada androgenica totala, apar niste tratamente hormonale de generatie noua, respectiv enzalutamida, abiraterone. Poate sa intervina si chimioterapia, ori un tratament tintit molecular. Prin urmare, sunt mai multe optiuni. Toate acestea se discuta in comisia multidisciplinara, despre care puteti citi mai multe in MedEuropa Bucuresti: abordarea pacientului in tumor board.

tratament cancer prostata

Dupa tratament si in situatia de supravietuitor, discutam despre o urmarire prin ecografie si PSA. In functie de stadiu, se indica la ce perioada sa se faca acest lucru si este foarte important ca pacientul sa mearga la oncolog si sa fie o urmarire atenta. In principiu, PSA este un foarte bun indicator.

Pentru programari intr-unul dintre centrele MedEuropa, puteti suna in Call Center, de unde puteti selecta clinica dorita, la 021 9971.

Alte articole

Call Now Button