Principiile radioterapiei: care sunt acestea si cand poate fi indicata ca tratament

Radioterapia foloseste principii fizice, si nu chimice, de tratament al bolii oncologice. Radioterapia poate fi folosita in foarte putine situatii si in boli neoncologice, dar nefiind aceasta prima indicatie, nu vom discuta special despre aceste situatii. Care sunt principiile radioterapiei si cand poate fi o optiune de tratament, in articolul de mai jos.

In cazul bolilor oncologice, avem radioterapie pe care o putem folosi in diverse momente, cu diverse tipuri de radiatii. Ceea ce facem noi in clinicile MedEuropa foloseste energii inalte. Mai exact, folosim acceleratoare liniare cu energii inalte. Putem sa tratam, in principal, tumori profunde.

Tumori superficiale la nivelul pielii, din pacate, nu le putem trata, ele fiind apanajul altor tipuri de radioterapie.

Principiile radioterapiei: folosirea energiilor inalte

In ceea ce priveste radioterapia cu energii inalte, ea este adresata tumorilor situate practic aproximativ in toate tesuturile si organele. Spun aproximativ, pentru ca uneori consideram si sangele un tesut. De exemplu, pentru leucemiile acute, nu intotdeauna este o indicatie sa facem radioterapie. Deci, aproximativ pentru orice fel de localizare.

Dr. Cecilia Negrei, medic specialist MedEuropa Oradea
consultatie oncologie online

Radioterapia poate sa contribuie – depinde de momentul in care diagnosticam tumora – la vindecare, adica la distrugerea completa a tumorii. Este cazul unor tumori mici de laringe, unde – pentru a preveni pierderea vocii – se poate folosi, de exemplu, radioterapia definitiva. Aceasta este echivalenta cu interventia chirurgicala, cu diferenta ca nu este mutilanta si nu duce la pierderea organului. Vorbim de tumori incipiente, tumori mici, de mici dimensiuni, care pot fi distruse prin radioterapie.

Radioterapie sau chimioterapie

Radioterapia poate sa inlocuiasca ocazional chirurgia. Sunt situatii, cum ar fi, de exemplu, tumori la nivelul colului uterin, in care se poate decide impreuna cu chirurgul, radioterapeutul si oncologul si in primul rand, cu pacienta, daca se alege varianta in care se face tratament radioterapie definitiva. Asta deoarece modalitatea clasica prin care se asociau interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia se considera ca este o modalitate agresiva.

radioterapie cancer pulmonar

Prin urmare, chirurgia practic ar mai fi parte din planul de tratament. Radioterapia are posibilitatea de a distruge formatiunea tumorala complet, definitiv, uneori actionand similar cu chirurgia, fara a avea actul chirurgical propriu-zis.

Alte articole

Call Now Button