In 1896, un profesor de fizica de origine germana, Wilhelm Conrad Roentgen, a prezentat o prelegere remarcabila intitulata „Considerente asupra unui nou tip de Raze”. Roentgen a numit-o „X-ray”, „x” fiind simbolul algebric pentru denumirea unei cantitati necunoscute. Aceasta lucrare a creat imediat entuziasm in intreaga lume. Despre cum a evoluat, in ce consta radioterapia si care sunt situatiile in care se poate primi indicatie de radioterapie, ne explica Dr. Georgel Godja, medic specialist radioterapie.
In cateva luni, au fost concepute sisteme pentru a folosi razele X pentru diagnostic. Trei ani mai tarziu, radiatiile erau utilizate pentru a trata cancerul.
Primele utilizari ale radiatiilor in tratamentul cancerului
In 1901, Roentgen a primit primul Premiul Nobel acordat in fizica. Radioterapia a inceput cu radiu si cu aparate de diagnosticare de joasa tensiune. In Franta, un progres major a avut loc atunci cand s-a descoperit ca daca se administreaza doze zilnice de radiatii, pe durata a cateva saptamani, se imbunatateste foarte mult sansa de vindecare a pacientului cu cancer.
Metodele si aparatele care ofera radioterapie s-au imbunatatit in mod constant de atunci. Astazi, radiatiile sunt administrate cu mare precizie pentru a distruge tumorile canceroase, limitand in acelasi timp deteriorarea tesuturilor normale din jur.
In ce consta radioterapia si cum a evoluat in timp
Radioterapia este o metoda de tratament care utilizeaza radiatiile ionizante in terapia tumorilor maligne. Asemanator chirurgiei, radioterapia este un tratament locoregional (se trateaza tumora si ganglionii limfatici din vecinatatea acesteia), scopul ei fiind de a evita aparitia recidivelor bolii (cresterea controlului local al bolii canceroase).
Radioterapia a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cat mai eficient scopul propus: administrarea cat mai precisa a unei doze de iradiere in volumul tinta (tumora), cu limitarea relativa a iradierii tesuturilor sanatoase din jur.
- Tratament rapid si precis fara a compromite acoperirea volumului tumoral si fara a creste riscul de toxicitate pentru tesuturile sanatoase;
- Control in timp real al dozei de iradiere aplicate volumului;
- Timpul scurt de tratament imbunatateste confortul pacientului si reduce erorile intraterapeutice – viteza de tratament este un element esential pentru precizia radioterapiei.
In principiu, cu cat doza de iradiere administrata va fi mai mare, tumora va raspunde mai mult. Cresc astfel sansele de a o distruge in totalitate si de a evita aparitia recidivei. Modernizarea tehnologica in radioterapie imbunatateste rezultatele clinice deoarece:
- exista o adaptare individuala a iradierii;
- creste sansele de vindecare – doze mai mari si mai precis administrate;
- se imbunatateste calitatea vietii pacientului prin evitarea iradierii cu doze mari a organelor sanatoase.
Indicatie de radioterapie, cele mai frecvente utilizari
Care sunt cele mai frecvente tumori iradiate:
- Cancerul de san, despre care poti citi mai multe in Radioterapia in cancerul de san: cum se face, efecte benefice si urmari
- Cancerul pulmonar, cu detalii aici: Cancerul pulmonar: simptome, diagnosticare si tratament
- Cancerul rectal
- Cancerul de prostata, despre care afli mai multe pe blog, aici: Cancer de prostata: diagnosticare si optiuni de tratament
- Cancerul din sfera ORL cap si gat
- Cancer de col si corp uterin
- Cancerul esofagian
- Tumorile cerebrale
- Cancerul de stomac
- Cancerul de vezica urinara
- Tumori testiculare
- Cancerele vaginale
- Cancerele vulvare
- Tumori de tesuturi moi
- Metastazele cerebrale
- Metastazele diverse (osoase, ale tesuturilor moi)
Centrele MedEuropa folosesc tehnologie Elekta de ultima generatie. Pentru programari, sunati la 021 9971.