In Romania, radioterapia a fost privita multi ani ca o “Cenusareasa” a tratamentului oncologic, considera Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie. Este o situatie des intalnita in multe dintre tarile in curs de dezvoltare, in ciuda argumentelor privind beneficiile radioterapiei. Despree rolul ei in tratamentul pacientului oncologic, in articolul de mai jos.
Tratamentul oncologic are trei mari ramuri: chimioterapia, chirugia si radioterapia.
Radioterapia a fost intotdeauna lasata undeva la final din mai multe motive. O data, Romania nu a avut niciodata in ultimii… sa zic 30 de ani, abia poate in ultimii 5-10 ani, dezvoltarea tehnologica pe partea de radioterapie. Odata cu aparitia centrelor private, a ajuns la un nivel comparabil cu cel din strainatate.
Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie
In lipsa unei tehnologii optime, nu se pot aplica dozele corecte. In astfel de cazuri, nu se pot obtine beneficiile radioterapiei, la cel mai inalt nivel. In timp, lucrurile s-au schimbat.
In tarile din vestul Europei, radioterapia are un statut apreciat la adevaratul beneficiu pe care il aduce terapia. La un moment dat, in cadrul tratamentului oncologic, pacientul are nevoie clar de radioterapie. Fie ca se intampla dupa interventia chirurgicala, fie ca o face preoperator sau dupa chimioterapie, ori cu intentie paliativa, sunt putini pacienti cu diagnostic oncologic care la un moment dat in decursul tratamentului lor sau al vietii, sa nu aiba nevoie de radioterapie. Radioterapia are, asadar, un rol foarte important.
Intentia curativa, scopul principal al radioterapiei
Beneficiile radioterapiei pot fi atat in cadrul tratamentelor cu intentie curativa, despre care puteti citi mai multe in Radioterapie curativa, cat si pentru pacientii cu indicatie de tratament paliativ. Pentru pacientii la care tratamentul este facut cu intentie curativa, in primul rand rata de control tumoral e foarte importanta.
De exemplu, in cancerele de col uterin, unde reducerea volumului tumoral si reducerea stadiului bolii, poate converti pacientul spre interventie chirurgicala, si apoi control total al bolii. Ori poate fi facuta impreuna cu chimioterapia si cu brahiterapia, tratament cu intentie definitiva. Adica, pacienta sa nu mai aiba nevoie de interventie chirurgicala.
Controlul bolii, printre beneficiile radioterapiei
Sunt tratamente oncologice la care chimioterapia singura sau interventia chirugicala nu poate duce la controlul bolii. Si atunci, e nevoie de aceasta radioterapie. Dar radioterapia facuta corect, adica avand o tehnologie performanta si avand in spate un protocol international corect, nu limitat cumva de faptul ca nu avem unde sa bagam pacientul la tratament, ca exista lista de asteptare. De aici ar veni practic beneficiile radioterapiei.
Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie
Sunt si pacienti la care, la debutul bolii exista o sangerare, de exemplu, pacientele cu cancer de col uterin. La aceasta sangerare, nu se indica un tratament cu intentie paliativa. Dupa prima saptamana de radioterapie, sangerarile se opresc, sindromul algic – durerea – se amelioreaza spectaculos. Si atunci, se face un tratament cu intentie curativa, dar controlam foarte bine si simptomele, si oferim o calitate a vietii pacientului.
Paliatia, printre beneficiile radioterapiei
Pentru pacientii cu intentie de tratament paliativ, este extrem de important in special controlul durerii. Acesta afecteaza foarte mult calitatea vietii, pentru pacientii cu metastaze osoase, despre care putem citi mai multe in Radioterapia în metastazele osoase, tratament cu scop paliativ, sau alte tipuri de metastaze, care practic comprima zone cu traiecte nervoase. Pacientul are niste dureri infioratoare.
Dupa primele sedinte, aceste dureri se amelioreaza, iar calitatea vietii se imbunatateste foarte mult. Sunt pacientii cu tumori pulmonare sau cu sindroame de compresiune mediastinala, adica tumorile situate undeva la nivel mediastin, in zona toracica, tumori care practic duc la o dificultate severa in respiratie. Dupa primele sedinte de radioterapie, pacientul respira mai bine, nu mai are senzatia de sufocare.
Pacientii care sangereaza, la care analizele se pot modifica foarte mult, hemoglobina sa scada, asta le afecteaza indirect calitatea vietii si atunci radioterapia in scop hemostatic poate sa ofere un beneficiu foarte bun.
Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie
Ghiduri si protocoale in radioterapie
Ghidurile si protocoalele care conduc tratamentul oncologic ofera o strategie de tratament in functie de stadiul bolii si de tipul de localizare tumorala. In momentul in care este stadializat corect pacientul, ghidul indica strategia de tratament. Se poate incepe cu interventie chirurgicala sau cu chimioterapie sau se incepe cu radio-chimioterapie si apoi, interventie chirurgicala. Ghidul ofera atat optiunile de tratament, cat si secventialitatea lor. In aceasta secventialitate, in marea majoritate a cazurilor, radioterapia se regaseste in protocol.