Gestionarea efectelor radioterapiei in cancerul colorectal

In principiu, tratamentul de radioterapie e un tratament simplu de tolerat pentru pacientul care face iradiere pelvina. Acesta ar trebui sa se astepte la niste modificari in zona in care tratam. Despre efectele radioterapiei in cancerul colorectal, aflati mai multe in materialul urmator.

Cand vine vorba despre efectele radioterapiei in cancerul colorectal, discutam despre modificari in zona in care tratam. Astfel, ne asteptam la tulburari de tranzit, o alternanta constipatie – diaree. La inceput, este o usoara modificare a consistentei scaunului, poate sa devina moale, poate sa fie mai frecvent, poate sa fie chiar si diareic, insotit de crampe abdominale, de meteorism abdominal. Spre sfarsitul tratamentului, pacientul poate sa aiba asa numita rectita radica. Rectita radica care este o afectare a mucoasei de la nivelul inferior al rectului. Pacientul resimte o jena la defecatie, poate chiar si sangerare in scaun.

Efectele radioterapiei in cancerul colorectal. Efecte acute.

Efectele despre care vorbeam mai devreme sunt efecte acute. Ele apar pe perioada tratamentului de radioterapie undeva in saptamana 2-3 de tratament si sunt in intensitate redusa. Cresc in intensitate catre terminarea tratamentului si probabil ca mai survin cam o saptamana, doua, dupa terminarea tratamentului. Dispar complet undeva la 6 saptamani. Pacientul nu ramane cu niciunul dintre efectele mentionate mai sus.

radioterapie bucuresti cancer colorectal

Efectele radioterapiei in cancerul colorectal. Efecte tardive.

Exista si un lot de efecte tardive pentru pacientul cu afectare rectala. Daca pacientul este de sex feminin, o stenoza vaginala poate sa apara mai ales daca tumora este jos situata. Daca tumora este la nivelul rectului inferior, rect mediu, ne putem confrunta cu o stenoza vaginala, lucru pe care il putem combate. Exista niste dilatatoare pe care le putem folosi. Daca pacientul este de sex masculin si este tanar, din nefericire, un efect tardiv este pierderea reproductibilitatii si o disfunctie erectila, practic.

Din nefericire, nu prea avem ce face. Fie ne gandim de la inceput la acest aspect si prezervam ce putem prezerva, ca sa putem sa folosim ulterior. Oricum foarte important este sa ii comunicam acest aspect pacientului, daca pacientul este tanar si, din nefericire, exista si astfel de pacienti.

Dr. Cristina Duran, medic specialist radioterapie

In acest caz, exista solutii. Ne referim la o congelare a spermei, in eventualitatea in care pacientul nu are urmasi si isi doreste. Medicina a evoluat foarte mult si poate sa realizeze astfel de lucruri.

Radioterapie inainte de interventia chirurgicala

Cu cinci fractiuni de tratament de radioterapie, cu o doza altfel decat doza conventionala, 5 Gy per fractie pana la 25 Gy in total este un tip de tratament pe care il folosim pentru pacientii varstnici, peste 80 de ani, care nu pot efectua interventia chirurgicala.

Fata de tratamentul standard, unde interventia chirurgicala survine undeva la 8 – 10 saptamani dupa radioterapie, interventia chirurgicala ar trebui sa survina undeva la o saptamana. Sigur ca exista multe modalitati prin care putem sa combatem riscul de recurenta locala. Una dintre ele este o tehnica noua care e aprobata in 2020, in martie, a fost prezentata la ASCO, ca o tehnica care ne poate aduce beneficiu in rata de raspuns complet si ne scade riscul de diseminare la distanta, pentru ca metoda standard de tratament nu face lucrul acesta. Riscul de diseminare la distanta este undeva la 25%.

Prin cealalta metoda, cea aprobata la ASCO 2020 si folosita de multi altii in centre specializate de colorectal, se face tot tratamentul de chimio-radioterapie inainte de interventia chirurgicala. Nu ca la metoda standard, in care facem tratament de radioterapie, interventie chirurgicala si apoi chimioterapie adjuvanta, ci facem totul: radio-chimioterapie, chimioterapie adjuvanta si abia apoi, undeva la 6 saptamani, interventia chirurgicala.

Reiradiere in cancerul colorectal

Putem face radioterapie a doua oara. Progresul din radioterapie in momentul acesta ne ajuta foarte mult la acest aspect. Putem folosi stereotaxia, care este o metoda de tratament noua, care foloseste radiatii cu intensitate ridicata, in putine sedinte de tratament, pe un volum limitat.

efectele radioterapiei in cancerul colorectal

De obicei, pentru ca pacientul care are un astfel de diagnostic, se monitorizeaza activ, exista un follow-up la un anumit interval de luni. Il si diagnosticam din timp cu o recidiva, il operam daca este operabil. Daca nu este operabil, ii propunem radioterapia care poate fi stereotactica, pentru ca diagnosticam din timp pacientul cu o formatiune tumorala care are putine dimensiuni si care se preteaza la stereotaxie.

Centrul MedEuropa Bucuresti este situat in Sos. Dobroesti, nr. 20A, este accesibil atat cu transport public, cat si privat. Programarile pot fi facute la telefon 021 9971.

Alte articole

Call Now Button