Efecte adverse ale radioterapiei in cancer ORL

Una din afectiunile oncologice care pot fi tratate prin radioterapie este si cancer ORL. Tratamentul poate aduce beneficii, insa exista si posibilitatea unor efecte adverse ale radioterapiei, in functie de gravitatea bolii si de intensitatea radiatiilor.

In timpul radioterapiei se pot produce si modificari ale sensibilitatii gustative, respectiv disgeuzie. Nu exista insa un tratament care sa fie considerat eficient. Daca reactia adversa e foarte severa si pacientul nu se poate alimenta corespunzator, e recomandata schimbarea tratamentului, daca e posibil.

Efecte adverse ale radioterapiei in caz de cancer ORL

Radioterapia in caz de cancer ORL poate provoca mucozita orala sau micoza orala. Aceste efecte secundare se manifesta prin dureri in gura si in gat, mai ales atunci cand pacientul incearca sa manance, sa bea sau sa inghita. Medicul curant trebuie anuntat, iar tratamentul va fi stabilit in functie de severitatea simptomelor.

Hipersialoree sau xerostomie

Un efect secundar care poate cauza complicatii serioase e si dificultatea transferarii alimentelor din gura in esofag. De multe ori, exista si simptome de regurgitatie nazofaringiana si cu aspiratie pulmonara.

Spitalizare de zi – MedEuropa Constanta

Disfonie/Disfagie

Disfonie sau raguseala se refera la o schimbare anormala a vocii, din cauza iritarii corzilor vocale. Gatul este uscat, vocea devine mai groasa, timbrul vocal scade in intensitate, iar in cazuri grave se ajunge chiar la pierderea vocii. In astfel de situatii se recomanda pauza vocala si un consult de specialitate. Disfagia este o dificultate la deglutitie, ceea ce face dificila alimentatia.

Alte efecte adverse ale radioterapiei la cancer ORL

Tulburari de vedere: pot sa apara in urma iradierii la nivelul unor structuri sensibile (cristalin, nerv optic, chiasma optica). Se recomanda consult oftalmologic in astfel de cazuri.

Tulburari cognitive: pot fi tulburari de memorie, de orientare, afective. Sunt nespecifice, astfel ca sunt mai dificil de observat.

Radioepitelita: apare cand se iradiaza tumori situate foarte aproape de piele (cum ar fi ganglionii limfatici) si poate fi prevenita sau tratata cu diverse creme.

Epistaxis: e vorba de mici sangerari nazale, pentru ca tratamentul face ca mucoasa nazala sa fie mai sensibila la traumatisme minore. Trebuie evitate manevrele locale repetate, cum ar fi scarpinatul in nas.

Tub de alimentatie gastrica

Cand unele efecte secundare sunt prea severe, se poate impune instalarea unui tub de alimentatie gastrica. Acesta se introduce direct in stomac si permite alimentarea pacientilor care nu mai pot inghiti normal. Tubul poate fi folosit si pentru administrarea de medicamente.

Alte articole

Call Now Button