Tratamentul cancerului de prostata: cand se poate indica radioterapia

In cazul cancerului de prostata, alterarea calitatii jetului urinar este un semn care trebuie luat in serios. Mai exact, o urinare mai greoaie, fara alte simptome. Despre diagosticarea cancerului de prostata, tratament, radioterapie pentru cancer de prostata si accesul la terapii inovative discutam in acest material.

Urinarea greoaie poate prograsa usor, in functie de fiecare pacient si patologie, pana la a avea intreruperea jetului sau o urinare dureroasa, in cantitate redusa, dar destul de frecventa incat sa deranjeze chiar activitatile cotidiene. In plus, pacientul poate experimenta treziri frecvente, pentru a merge la baie.

Dr. Stepan Emanuel
Dr. Stepan Emanuel Vasile, medic specialist radioterapie

Ideal ar fi ca pacientul sa aiba macar diagnosticul confirmat de cancer sau neoplasm in momentul in care ajunge in clinica. Acesta se da in functie de un buletin histopatologic efectuat, in cazul cancerului de prostata, in urma unei punctii, biopsii tintite. Daca vorbim despre un pacient care ar urma sa inceapa tratamentul in cel mai scurt timp, fara intarzieri, el ar trebui sa fie suficient investigat. Ne referim aici atat la imagistica – cat se poate de recenta, cat si la niste parametri paraclinici si biologici, cum ar fi PSA, plus alti indici din analize. Cam orice pacient ar putea sa se adreseze clinicii MedEuropa atunci cand are un diagnostic confirmat de cancer de prostata. Cazul urmeraza sa fie discutat.

Dr. Stepan Emanuel Vasile, medic specialist radioterapie

Optiuni de tratament

Odata cu diagnosticarea sau confirmarea diagnosticului pacientului, el se poate prezenta in clinica MedEuropa cu toate documentele si istoricul sau. Aceste documente sunt preluate si analizate indeaproape, intr-o echipa multidisciplinara. Ceea ce inseamna ca, pentru cazul pacientului cu cancer de prostata, ne putem adresa oncologului, urologului, chiar si chirurgului sau radioterapeutului.

ingrijire paliativa in cancer

In functie de fiecare pacient si stadiu, dar si status de performanta individuala, se ia o decizie in comisia oncologica. Oferim un tratament individualizat, in functie de particularitatile cazului, ale patologiei si de alte dificultati care pot aparea pe parcursul tratamentului.

In urma acestei discutii, se incearca luarea celei mai bune decizii pentru pacient. El este informat asupra tuturor cailor de tratament. In cazul cancerului de prostata, vorbim de doua sau trei mari categorii de tratament: chirurgie, radioterapie si tratament de tip oncologic care, la randul sau, este cel de hormonoterapie si chimioterapia ulterioara. Chirurgia se prefera in cazul pacientilor mai tineri, cu status de performanta bun. Radioterapie pentru cancer de prostata incepe si sa fie ceva mai utilizata.

Beneficii si sanse de vindecare

Radioterapia a inceput sa fie ceva mai accesata de pacienti. Nu doar pentru ca stiinta si tehnologia si progresul in acest domeniu au fost importante in ultima perioada, dar si pentru ca s-a dezvoltat si in Romania aceasta latura a medicinei. Din punctul de vedere al avantajelor radioterapiei, ea este, ca procent de vindecare sau efect tumoral local, comparabila cu cea a chirurgiei. Desigur, sunt momente in care chirurgia se preteaza pentru pacienti mai tineri sau care sunt apti de a suporta o interventie chirurgicala. In cazul contrar, radioterapia este o optiune foarte buna de tratament, cu rezultate comparabile. Adica nu ar fi o diferenta intre o tehnica sau cealalta.

Alternative de tratament

In functie de fiecare caz, de particularitatile pacientului si de comorbiditati, se poate oferi varianta de hormonoterapie. Sau, daca este cazul, chimioterapie. Ca un avantaj al tratamentului prin radioterapie pentru cancer de prostata, se poate mentiona faptul ca este o sansa de prezervare a functiei aparatului genito-urinar. Asta inseamna ca se pastreaza un pic mai bine functia expectorie. Mai exact, urinarea propriu-zisa. Se evita un pic mai bine disfunctia erectila care poate sa apara in urma tratamentului cancerului de prostata prin radioterapie.

Daca pacientul este apt pentru a efectua sau pentru a suporta o interventie chirurgicala, se recomanda interventia chirurgicala. Radioterapia isi poate face foarte bine treaba in lipsa chirurgiei, daca pacientul are alte comorbiditati, este in varsta sau apar alte probleme, care i-ar putea periclita viata in timpul interventiei chirurgicale. Deci, radioterapia este o optiune foarte buna de tratament, cu rezultate absolut comparabile.

Pacientilor li se expune fiecare optiune. Li se explica de ce este mai buna o optiune sau cealalta, in cazul individualizat al fiecaruia. Nu putem face ceva impotriva dorintei pacientului – desigur, in limita cazului si in limita posibilitatilor in momentul respectiv. Se ia o decizie individualizata pe fiecare caz si pacient, pentru a se ajunge totusi, atat la un control tumoral local, cat si la a satisface dorintele pacientilor in limitele posibilitatilor.

Dr. Stepan Emanuel Vasile, medic specialist radioterapie

Radioterapie pentru cancer de prostata: indicatii speciale

In Romania, nu avem un registru national sau vreun alt tip de statistica din care am putea extrage informatii pretioase. Acum, in Romania, procentul pacientilor care se prezinta sau sunt trimisi catre centrele de radioterapie a inceput sa creasca in ultima perioada, nu numai din cauza dezvoltarii acestui sector, cat si aparitiei mai multor centre si a cresterii adresabilitatii pacientilor catre aceste centre.

In Europa sunt cam 25-35% dintre pacienti care au indicatii pentru chirurgie. In Romania, acum sunt mai multi, dar tind totusi la o egalizare a statisticii pe care o avem in alte zone cu ceea ce avem noi in Romania.

Sfaturi utile

Pacientii au diverse motive pentru care nu se prezinta la medic. Sunt de la cele minore, pana la cele majore, cum ar fi lipsa banilor sau imposibilitatea deplasarii.

tratare cancer constanta

Ceea ce le spun pacientilor este sa aiba curajul sa se adreseze medicului. De asta suntem aici, pentru a le oferi o mana de ajutor si pentru a-i ghida cumva catre cel mai bun rezultat.

Dr. Stepan Emanuel Vasile, medic specialist radioterapie

Daca vorbim despre cancer, acest lucru nu se aplica doar cancerului de prostata, ci in general. Cu cat se depisteaza mai repede, cu atat este mai bine. Atat pentru pacient, cat si pentru medic si pentru rezultatul terapiei aplicate. Tratamentul este unul avansat, comparabil cu alte tari. Practic, pacientul trebuie sa se prezinte la medic. Cazul este discutat si se poate incepe tratamentul.

Odata cu cresterea sperantei de viata si cu avansarea medicinei, este pacat ca o patologie care ar putea fi rezolvata sa nu fie urmarita sau depistata la timp. Astfel ca, in jurul varstei de 40-45 de ani, in functie de istoricul familial al fiecaruia, ar trebui sa se faca macar o analiza simpla. Ne referim la un PSA, o analiza din sange si un tuseu rectal facut la urolog, pentru ca de acolo primim sprijin foarte mult.

Alte articole

Call Now Button